Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu

Sajtószoba

Értékáram tervezése (VSM)

A klasszikus lean eszköztár számos ismert elemet jelent, ahol a problémát jellemzően a konkrét vállalati folyamatokhoz történő adaptálás, és illesztés jelenti. Az egyik tipikus elemzés az értékáram feltérképezése, ismertebb nevén a Value Stream Mapping (VSM).

A kaizen elv szerint az egyes tevékenységeket be kell sorolni a vevői értékteremtéshez történő hozzájárulásuk alapján. Ez azt jelenti, hogy a legapróbb részletezettséggel fel kell tüntetni egy logikai ábrán az anyagok, illetve komponensek útját onnantól kezdve, hogy bekerülnek a vállalati rendszerbe, egészen odáig, hogy megérkeznek a vevőhöz. Az egyes állomásokon, műveleti helyeken fel kell tüntetni az adott mennyiséget, várakozási időt, megmunkálási időt, stb

  • vevői igény (db./nap, méter/nap, stb.)
  • jelenlegi beszállítási ütem
  • az egyes műveletek sorrendje
  • az egyes műveletek ciklusideje
  • az egyes gépek átállási ideje
  • az egyes gépek rendelkezésre állási ideje

Mike Rother és John Shook Learning to See cím könyvükben a következő meghatározást adják az értékáramra:  „Minden termék nélkülözhetetlen jellemzője az értékáram, amely azon tevékenységek összessége, amelyekre jelenleg szükség van ahhoz, hogy a termék áthaladjon a termelési folyamaton, mialatt a termék a nyersanyagoktól eljut a vevőig, azaz míg az elképzelésből megvalósítás lesz."

 

Az értékáram-térképezés menete alapvetően két szegmensre osztható fel.

  1. aktuális értékáramlások elemzése, elkészítve ezzel a jelenállapot-térképet.
  2. a jelenlegi állapotból kiindulva az ideális, jövőállapot-térkép elkészítése. Ennek az állapotnak a megvalósulásához vezető programot is el kell készítenünk

Szelektáljunk termékcsaládok, vállalati folyamatok között.

 

Az értékáramok térképezése kapcsán célszerű egy-egy termékcsaládra vagy csupán egy termékre elkészíteni folyamattérképünket. Egyidejüleg az összes termékcsalád feltüntetése információ-túlterheltséget okozna, így azután el kell döntenünk elsőként mely területre akarunk koncentrálni, hol is akarjuk kezdeni a folyamataink jobbítását, a veszteségek felszámolását.

No és persze, ne feledjük a humán kockázatokat, azt a bizonyos emberi tényezőt. A vállalat teljes felforgatása, a lean menedzsment elveinek utasításokba csomagolt szervezeti beerőszakolása ritkán eredményez sikertörténetet. Győzzük meg munkatársainkat a lean alapelvek szerinti működésről, erre pedig a legalkalmasabb, ha lokális helyeken érünk el sikereket, bevonva a dolgozói kezdeményezéseket. Ezért is javasoljuk a szegmentált értékáram-térképezést.

 

Az aktuálisi értékáram ábrázolására két lehetség is rendelkezésünkre áll.

  • Az első egy egyszerű de gyors eszköz, az értékteremtési folyamatábra készítése. Ebből még nem tudunk jövőállapotot vázolni, de alkalmas eszköz arra, hogy világos legyen, milyen mértékű és jelentőségű veszteségek vannak a rendszerünkben. Egy ilyen gyors áramlás-felmérés után a legtöbb szervezet azzal szembesül, hogy a tevékenységidő tekintetében a folyamataik döntő többsége veszteség, és csupán töredékidő marad az értékteremtő munkára. Ez a veszteségarány meghaladhatja akár az 90%-ot is.
  • A folyamatábrával végzett gyors felmérés után az értékáram részletes elemzése következhet, erre szolgál az értékáram-feltérképezés. Az értékáram-térkép egy adott termék gyártási folyamatát mutatja be. Szabványos jelekkel teszi láthatóvá az anyagok és az információk áramlását, úgy, hogy közben feltünteti a beszállítási ütemeket, a műveleti ciklusidőket, a várakozási ciklusidőket, a termelő gépek átállási idejét, azok rendelkezésre állási idejét, készletek mennyiségét, a szállítási gyakoriságokat, a műveletekben részt vevők számát, stb.

 

A jövőállapot térképezése

 

A gyenge pontok, a veszteségállapotok feltérképezésével lehetőségünk nyílik egy olyan reális jövőállapot feltüntetésére, mely felszámolja a veszteséget "képző" pontokat, műveleti folyamatokat. Ez a fajta ideális értékáram felrajzolása megköveteli egyben a "karcsú" gyártási elvek következetes végigvitelét a teljes folyamatláncolatban.

 

Egy lehetséges értékáram-térkép a műveleti ciklusidőkkel.

Lépjen kapcsolatba velünk!

 

kapcsolat

 info@solvergroup.hu

+36 1 2200 661

 

 

 

 

2013.03.28.

További híreink

2024-ben ismét IFKA szakértői minősítést kapott a Solver Unio Kft.

2023-ben a Solver Unio Kft ismét pályázott, és negyedszer is megkapta az IFKA minősített szakértői tanúsítványát 2024 évre. Az akkreditáció három területet fed le: Gyártásoptimalizálás és
Tovább olvasom >

Kihirdették az NKFI Alap 2024-es Programstratégiáját

Az NKFI Alap 2024. évi Programstratégiája összesen 176,263 milliárd forint keretösszeggel tesz javaslatot pályázatok meghirdetésére, illetve kezelésére, amelyből a 2024-ben meghirdetésre kerülő új
Tovább olvasom >

GINOP PLUSZ program 2024

450 milliárd forintot biztosit a kormány a vállalkozások fejlesztésére GINOP PLUSZ programon keresztül. Az előttünk álló időszakban az európai uniós és hazai társfinanszírozásban megvalósuló
Tovább olvasom >

Címkefelhő

Kiemelt hírek

Anyagtudományi laborszolgáltatások fejlesztése

Drónos anyagmeghatározás

Syb rendszer fejlesztése

Zöld ipari innováció az akkumulátor-fejlesztésben

Legfrissebb Hírek

2024-ben ismét IFKA szakértői minősítést kapott a Solver Unio Kft.

Kihirdették az NKFI Alap 2024-es Programstratégiáját

GINOP PLUSZ program 2024

KKV-k innovációs képességének támogatása


Értesüljön ön is elsőkézből!

Amennyiben szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, iratkozzon fel email címe és neve segítségével! Feliratkozásával hozzájárul adatai kezeléséhez. Adatait harmadik félnek nem adjuk ki.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum