Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok
Kutatóintézet

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Rövid összefoglaló

Rövid összefoglaló

A fejlesztett szoftverarchitektúra hibrid felhővel közösen használható bármely VIR költséghatékony, automatikusan skálázódó üzemeltetésére. Egy olyan hibridrendszer kerül kialakításra, amely a klasszikus felhőszolgáltatásokhoz kapcsolható, de biztonságos és szolgáltatófüggetlen.

Így a felhasználó dönthet arról, hogy az adatai hol fussanak, például a programkódok a felhőben, a nagyméretű adatfile-ok a privát felhőben fussanak. A fejlesztés során a következő szempontokra összpontosítunk: biztonság, adat méret, hozzáférhetőség.

A XXI. században jelentősen megnövekedett az energetikai célú adatgyűjtés az energetikai mérőműszerek felhelyezésével. Projektünk eredményeként egy olyan hibrid rendszer kerül kialakításra, amely a klasszikus felhőszolgáltatásokhoz kapcsolható, ugyanakkor biztonságos, skálázható és szolgáltatófüggetlen.

Kedvezményezett neve: Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: SYB rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Szerződött támogatás összege: 29.088.288 Ft

Támogatás mértéke: 60 %

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00076

Uniós kormányok indítottak különböző energia hatékonysági programokat annak érdekben, hogy erőforrásaik hatékonyabb felhasználására ösztönözzék lakosaikat és az országban működő vállalatokat.

Az épületek energiafogyasztása a világ fogyasztásának 30-40% -ára becsülhető, és - az EU-ban - az épületek kibocsátása a teljes kibocsátás 36% -át teszi ki; következésképpen az energiafogyasztás csökkentése fontos szerepet fog játszani a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célok elérésében (Ferreira és Fleming, 2014).

A végfelhasználók, alapvetően az ipari felhasználók, lépésről lépésre váltottak át a hagyományos mérőműszerek alkalmazására az 1970-es évek végén (ETHW, 2015), majd az intelligens mérőeszközök felhelyezésére az elmúlt évtizedben.

A hagyományos mérőműszerek esetén az energiafogyasztás kiszámításához szükséges értékek összegyűjtéséhez a fogyasztás helyére kihelyezett mérőeszközök leolvasására van szükség, míg a fejlett és intelligens mérők ezeket az adatokat mind az energiaszolgáltatónak, mind az épületfelhasználónak automatikusan továbbítják. Az okos mérő lehetővé teszi a kétirányú kommunikációt.

Az intelligens mérő különböző típusú információkat kaphat az energiaszolgáltatótól, például a pillanatnyi energiaárakról, kommunikál az épület üzemeltetőivel, kikapcsolhatja a készülékeket, időzítheti a készülékek használati időintervallumát. Mind az intelligens mérők, mind pedig a fejlett mérőműszerek által küldött adatok vizuális kijelzőkön jeleníthetők meg, esetleg olyan alkalmazásokhoz tudnak adatokat szolgáltatni, amelyek lehetővé teszik a mérőállások és fogyasztási adatok grafikonjait az épület üzemeltetői, tulajdonosai vagy a felhasználók számára.

Az okos mérők bevezetésnek gondolatát és használatuk elterjedését nagyban befolyásolta az az igény, hogy a villamosenergia-átviteli hálózatok terhelésének kiegyensúlyozása, különösen a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés és a csúcsterhelések kezelése az úgynevezett Keresleti oldali Menedzsment (Demand Side Menedzsment-DSM) alapján történjen.

A DSM olyan programok kombinációját jelenti, amelyek "a villamosenergia-szolgáltatás tervezési, végrehajtási és ellenőrzési tevékenységéből állnak, és amelyek arra szolgálnak, hogy ösztönözzék a fogyasztókat a villamosenergia-fogyasztás szintjének és formájának módosítására" (EIA, 2002, p. 2)

Forrás: europarl.europa.eu, 2018

1. ábra: Intelligens villamos fogyasztásmérők telepítése az EU tagállamaiban 2020-ig

Az intelligens mérők egy országon belüli bevezetésének, elterjedésének különböző okai lehetnek (BEIS, 2016); Egyrészt, az okos mérők lehetővé teszik a kétirányú kommunikációt a hálózati szolgáltatók és az ügyfeleik között. Az ilyen jellegű kommunikáció célja, hogy egyensúlyba hozzák a termelést és a fogyasztást azáltal, hogy ösztönzik a felhasználókat, hogy csökkentsék vagy növeljék a villamosenergia-felhasználást. Ennek egyik eszköze az alacsonyabb tarifák alkalmazása.

Másrészt, az okos mérőknek köszönhetően a hálózati vezetők valós idejű képet kaphatnak a hálózat állapotáról a problémák elkerülése, a primer energia előállítása és energiaellátás optimalizálása érdekében.

Projektünk eredményeként előállított szoftver architektúra a kialakított hibrid felhővel közösen használható a projekt alapját képező vállalatirányításirendszer költséghatékony, automatikusan skálázódó üzemeltetésére. A projekt eredményeként egy olyan hibrid rendszer kerül kialakításra, amely a klasszikus felhőszolgáltatásokhoz kapcsolható, ugyanakkor biztonságos, skálázható és szolgáltatófüggetlen. Így a felhasználó dönthet arról, hogy

az adatai hol fussanak, például a programkódok a felhőben, a nagyméretű adatfile-ok a privát felhőben fussanak. A fejlesztés során a következő szempontokra összpontosítunk: biztonság, adat méret, hozzáférhetőség. A részletesen bemutatott fejlesztési lépések a fenti optimalizációs megoldások megvalósulását teszik lehetővé.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum