Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok
Kutatóintézet

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Tudományos, műszaki újdonságtartalom

Tudományos, műszaki újdonságtartalom

A kutatás-fejlesztés eredményeképpen felhőszolgáltató függetlenséget lehet kialakítani (ami jelenleg újdonság a piacon), ezáltal mindig a legkedvezőbb ár-érték arányú felhőszolgáltatót lehet előnyben részesíteni a lehető legdinamikusabban reagálva a piaci környezet változásaira.

Továbbá a nagy üzleti értéket képviselő, szenzitív vagy nagy mennyiségű adatot részben saját telephelyén, illetve részben akár egy hazai felhő szolgáltatónál lehet tárolni és feldolgozni (nem pedig globális szolgáltatónál) a hibrid felhő megoldásnak köszönhetően. Az automatikus skálázás pedig szintén nem megoldott egy ilyen környezetben.

Jelenleg nincs olyan szabadalom, amely a K+F munka során alkalmazásra kerülne. Kurrens automatizált software telepítő és konfigurálást biztosító megoldások közül számos megoldás érhető el jelenleg, melyek biztosítják a szoftverek telepítését és konfigurálását adott infrastruktúrák használata esetén. A Docker adott szoftver futtatásához szükséges minden függőséget (beleértve a futtatandó szoftvert is) képes egy független, szeparált környezetben biztosítani. Jelentősége főként szoftverek fejlesztésénél mutatkozik meg. Fő megkötés, hogy a szeparált környezetet futtató operációs rendszernek Linux alapúnak kell lennie A Vagrant a Docker-hez hasonlóan, teljes fejlesztői környezetek kialakítását segíti elő. A különböző felhő infrastruktúrák is biztosítanak valamilyen szintű alkalmazástelepítést és konfigurációt. A cloud-init virtuális gépek indításakor ad lehetőséget adott felhasználók létrehozására, adott csomagok telepítésére, vagy konfigurációs fájlok létrehozására. Minden jelentősebb felhő technológiánál rendelkezésre áll, hátránya, hogy Linux alapú virtuális gépek esetén használható.

A Chef virtuális szervereken, vagy fizikai erőforrásokon működő, infrastruktúra menedzsment platform. Recepteken alapulva lehetőséget biztosít szervereken futó alkalmazás példányok könnyű telepítésére és konfigurálására. Elosztott objektum- és dokumentumtároló „state of the art”: Kurrens hibrid felhő megoldások. A jelenleg elérhető felhő szolgáltatások köre rendkívül széles: Amazon AWS, Microsoft Azure, Digital Ocean. Ugyanakkor hibrid felhő megoldások jellemzően nem elérhetőek, bár valamilyen magasabb szintű eszköz segítségével kialakítható egy olyan „metainfrastruktúra”, mely hibrid felhőnek felel megy, bár ebben az esetben az infrastruktúra felhő jellege elvész, a felhasználó számára már nem elérhető. Ilyen például a CloudBroker Platform, amely publikus és privát felhőkhöz biztosít hozzáférést azzal a megszorítással, hogy adott alkalmazások példányai indíthatók a rendelkezésre álló publikus és privát felhő infrastruktúrákban, egymástól függetlenül. A jelenleg elterjedt, alkalmazás skálázását, ezáltal a teljesítmény növelését megvalósító megoldások az infrastruktúra kibővítésén (akár helyi géppark bővítésével, akár felhőszolgáltatások igénybevétel) és további alkalmazás példányok telepítésén alapulnak. Bár ez megoldás a problémára, közel sem költséghatékony, mivel jellemzően nem a teljes alkalmazás, hanem csak néhány komponensének (például adattároló komponens, dokumentumgeneráló komponens stb.) skálázására, duplikálására van szükség, mely jóval kisebb erőforrásigényű (ezáltal jóval költséghatékonyabb is), mint a teljes alkalmazás többszöri példányosítása. A projekten belül célunk egy jelenleg közel monolitikus, csak teljes duplikációval skálázható alkalmazás olyan szintű dekomponálása és hibrid felhő infrastruktúrákra történő adaptálása, amivel az alkalmazás komponens szintű, költséghatékony, aktuális igénybevételhez alkalmazkodó, automatikus skálázása megvalósítható. A projekt céljául kitűzött technológiai megoldás, illetve a fejlesztés során összegyűjtött know-how megfelelő alapot adnak a későbbiekben hasonló alkalmazások skálázható infrastruktúrára történő gyors adaptálásához is.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum