Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok
Kutatóintézet

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Vállalatirányítási rendszerek

Vállalatirányítási rendszerek

Napjainkban elképzelhetetlen, hogy egy vállalat informatikai háttér támogatás nélkül működjön. Ma már rengeteg számítástechnikai megoldás áll rendelkezésre a cégek rendeltetésszerű működéséhez. Ennek egyik, ha nem legfontosabb eleme az úgynevezett vállalatirányítási rendszer, mely az információk szervezett gyűjtésével, feldolgozásával és továbbításával foglalkozik, megkönnyítve ezzel a cég dolgozóinak munkáját (Orbán, 2006).

Információnak nevezünk minden olyan új is ismeretet hordozó adatot, melynek megismerése csökkenti a bizonytalanságot. Ahogy Chikán Attila megfogalmazásában olvashatjuk, az információs rendszer magában foglal minden olyan rendszert, mely figyeli és begyűjti egy vállalat környezetére vonatkozó adatokat. Emellett kezeli a vállalat tevékenységeit, illetve a környezettel folytatott adatcserét is. Az adat-, és információkezelési működésének köszönhetően a rendszer egy strukturált, rendszerezett információcsomagot állít össze, és bocsájtja a döntéshozók rendelkezésére. Mivel a döntéshozóknak egyre több faktort kell figyelembe venniük egy-egy döntés meghozatalakor, így a kellő mennyiségű információ biztosítása kiemelt fontosságú. Éppen ezért a vállalat információkezelési stratégiáján belül az informatikai rendszerek fenntartása, illetve azok fejlesztése növelheti a cég piacképességét, de még akár versenyelőnyt is jelenthet a többi piaci résztvevővel szemben.

A megfelelő információ biztosításában fontos szerep jut a controllingnak (Soós, 2017). A cég/vállalat pénzügyi, számviteli területén – adott esetben más területeken: beszerzés, logisztika stb. - keletkezett adatokat és információkat gyűjti; majd elemzi. A controlling részleg az elemzésen túl kimutatásokat is készít, valamint vizsgálja a keletkezett eltéréseket. Fontos feladata a feldolgozott adatokból készített kimutatások beszámolóként való prezentálása a döntéshozók felé. A beszámoló tartalmazhat szemléltető jellegű; a releváns adatokból készített grafikonokat, táblázatokat és ábrákat.

A controllingot vezető személy közvetítő szerepet tölt be a vállalat és a cégvezetés között; mivel a szervezetet érintő döntések meghozatala és tervek készítése minden esetben pénzügyi ismereteken/információkon keresztül lehetséges.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum