Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok
Kutatóintézet

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Az energetikai szektor adatfeldolgozásának gyakorlata

Az energetikai szektor adatfeldolgozásának gyakorlata

A WattDepot egy olyan nyílt forráskódú, internet alapú, szolgáltatásorientált keretrendszer, amely alkalmas energiaadatok gyűjtésére, tárolására, elemzésére és megjelenítésére is. A WattDepot az egyéb energiagazdálkodási módszerektől eltérően nem kötődik semmiféle konkrét mérési technológiához, azonban magas szintű támogatást nyújt a mérő aggregációhoz és az adatok interpolálásához, illetve a számintenzitási elemzéshez. Emellett architektív módon függetleníti az alá tartozó tárolási technológiát, támogatja a házigazdát és a lokális energiaszolgáltatást, képes megközelítőleg valós idejű adatgyűjtésre és visszacsatolásra. A szoftver nyílt forráskódú, és bárki számára szabadon hozzáférhető.

A WattDepot keretrendszere egy olyan alternatív megközelítésű megoldást nyújt, amelyben a tárolás, az adatgyűjtés, és az elemzés szabadon hozzáférhetők; és lehetséges a webes alkalmazásba történő integrálás is. Azon felhasználók számára, akik rendelkeznek alapszintű szoftverfejlesztési képességgel, ez a rendszer költségkímélő és testre szabható megoldást jelenthet.

2. ábra: A WattDepot felépítési struktúrája: Az érzékelők a fogyasztásról vagy generációról származó fogyasztókról adatokat kapnak, az eredményeket egy szerverre továbbítják, amelyet az ügyfelek a vizualizáció vagy elemzés bemutatására kérnek.

A WattDepot szolgáltatás alapvetően vállalati léptékben lett tervezve, ellenben az „otthoni’ és a „segédprogram” skálákkal. Otthoni skála például a TED 5000, amely egy adott tartózkodási helyre vonatkozó adatok gyűjtését és elemzését képes elvégezni, általában egy „dashboard” felületen keresztül, amely a felhasználó saját hálózatán működik. A WattDepot célja, hogy a különböző helyszínekről érkező adatokat az interneten keresztül gyűjtse, tárolja, és elemezze. A teljesítményelemzési tesztek alapján elmondhatjuk, hogy percenként több ezer érzékelőadat-tárolási kérelem feldolgozására képes, kellő hálózati sávszélesség biztosítása esetén.

Viszont a közüzemi mérleg olyan rendszereket foglal magába, amelyek igen sokrétű adatokat gyűjtenek és tárolnak, akár tíz vagy több százezer lakóhelyet érintve, jövedelemszintű méréssel és sziklaszilárd biztonsági feltételekkel. A WattDepot fő célja, hogy az általa biztosított mechanizmusok révén felgyorsítsa az innovációs kutatások folyamatát, az energiaelemzés és a vizualizáció fejlesztését, bővíthető architektúrával és kiválóan dokumentált, nyílt forráskódú szoftver platform segítségével.

A WattDepot felépítése:

  • WattDepot szenzorok, mindegyik egy adott energia mérőórához szabott. A szenzor a mérőműszer protokolljának megfelelő mérőműszeres adatokat kér, majd egy WattDepot tárolóba tárolja.
  • WattDepot szerverek, amelyek REST API-t alkalmaznak az érzékelők által küldött energiaadatok elfogadásához, és ezen szenzoradatok (vagy az adatok alapján végzett elemzések) WattDepot ügyfelek számára történő nyújtásához.
  • WattDepot kliensek, amelyek adatokat kérnek a WattDepot szerverektől, és vagy közvetlenül az adatokat vagy elemzéseket közvetlenül a felhasználóknak adják meg, vagy adatokat szolgáltatnak a magasabb szintű energiaszolgáltatásoknak.
SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum