Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok
Kutatóintézet

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Hibrid felhőrendszerek

Hibrid felhőrendszerek

A cloud szolgáltatás előnye több szinten is megjelenik. (A számítási felhő az Európai Unió egén, 2013.) A felhasználó részéről előnyös, mivel a nagy mennyiségű adatok tárolásához szükséges költséges, drága szoftverek, hardverek beszerzése nem válik szükségessé. Nagy létszámú a szakterületen tevékenységet folytató alkalmazotti háttér is a szolgáltató részéről biztosított, tehát a vállalkozás/intézmény mentesül a humán erőforrások alkalmazásától (programozók, adatrögzítők, rendszerszervezők). A költségek a szolgáltatás használatából, annak arányával keletkezik.

A cloud computing kevés menedzsment tevékenységet igényel és gyorsan bevezethető. A modell felhasználóbarát, a szolgáltatások sokrétűek (Dr. Élő, 2013). Ismertek az infrastruktúra (IaaS), a platform (PaaS) és a szoftver (SaaS) szolgáltatás.

A megrendelő részéről az igénybevett szolgáltatások mennyisége rugalmasan választhatók. Ezek a szolgáltatások lehetnek irodai munkában megjelenő támogatások, videó megosztás, naptárkezelés, dokumentumkezelés, adattár stb.

Az alkalmazások egy része elérhető számítógépről, táblagépről és okostelefonról is.

Összességében számos pozitív jellemzője van a felhőalapú szolgáltatás igénybevételének. Mindenkor rendelkezésre áll a legújabb/legkorszerűbb technológia, a rendszerhez könnyen lehet csatlakozni, lehetővé teszi a skálázhatóságot (új erőforrások aktiválása lehetséges).

A szolgáltatások igénybevételéhez nincs szükség licencek megvásárlására, csak internet előfizetésre. Előfizetés több különböző megoldású lehet: mobil internet, DSL internet, bérelt vonali internet, HotSpot szolgáltatás/nyilvános megoldás (közösségi terekben), Hot Spot szolgáltatás/egyedi megoldás, egyedi hozzáférési pont.

A hibrid felhőrendszerek privát és a publikus felhő rendszerek kombinációi. E két felhő előnyei jelennek meg benne. Más szakirodalmi megfogalmazásban: szabványos vagy gyári protokollal összekapcsolt felhők (Schubert, Póser, Ács, Prém, Márton, Kozlovszky, 2012).

Dr. Élő (2013.) szerint lehetőséget ad átmeneti/idényszerű megnövekedett teljesítmény igény kiszolgálására.

A saját privát rendszert a privát felhő tulajdonosának kell üzemeltetnie (Dr. Élő, 2013). A publikus felhő üzemeltetése a szolgáltató feladata. A felhasználói számára szükséges szerver igényeket szolgálja ki saját eszközállományával. Ebben az esetben a felhasználó egy privát és egy publikus felhő rendszert is használ.

3. ábra: Felhő rendszer

Amazon AWS

Az Amazon AWS egy felhőalapú platform (IaaS) - internetes - szolgáltatások összessége. Több adatközpont, amelyek biztosítják a szolgáltatás elérhetőségét. 8 földrajzi régióban működnek elkülönített formában (USA: 2 zóna, Sydney, Tokió, Brazília, Szingapúr, Írország és egy elkülönített az USA kormányhivatalai számára).

Az AWS platform vállalkozások számára kínál/nyújt számos olyan szolgáltatást (tárhely, számítási teljesítmény és egyéb funkciók), amelyek segítségével minimális költségek mellett fejleszthetnek (Cziva, 2010).

Ez lényegében egy olyan platform szolgáltatás, amelyen a felhasználó maga készíthet és telepíthet fel alkalmazásokat. (Vörös, Kiss 2014).

  • Amazon Simple Storage Service: korlátlan tárhellyel rendelkező adattároló szolgáltatás.
  • Amazon Elastic Compute Cloud: a szolgáltatás különböző szervertípusok elkészítésére alkalmazható. „A virtuális gépeket kezeli (létrehozza, elindítja, újraindítja, leállítja).” (Rostás, 2012.)
  • Amazon Virtual Private Cloud: VPN (biztonsági) kapcsolat, amely a már adott üzleti IT szolgáltatások összekapcsolását teszi lehetővé.
  • Amazon SimpleDB/Amazon Relational Database Service: felhőalapú adatbázis szolgáltatás.

Microsoft Azure

A Microsoft Azure a magán, illetve nyilvános felhőszolgáltatások (hibrid felhő, PaaS) folyamatosan bővülő gyűjteménye. A vállalatoknak testreszabott szolgáltatásokat és termékeket kínál: eszközök, alkalmazások és keretrendszerek nyújtásával; alkalmazások készítésére, telepítésére és futtatására alkalmas adatközpont. Online szolgáltatásként lehet elérni.

A Microsoft Windows Azure szolgáltatás alkalmas fejlesztők részére alkalmazások elkészítésére, menedzselésére (Póser, 2014).

Windows szerver alapú környezetben működik. Főbb szolgáltatásai a következő területekre terjednek ki: virtuális gépek, webhelyek és web site szolgáltatás, felhőszolgáltatások (üzleti-és fogyasztói), adattárolás.

Digital Ocean

IaaS szolgáltatás. 2011-ben alakult, központja New York város. A Digital Ocean virtuális szervereket (VPS) kínál a felhasználóknak.

(IoT: dolgok internete. Szenzorok alkalmazásával a környezetben valós idejű megfigyeléseket tesznek lehetővé. Beépített elektronikával, szenzorral, illetve hálózati kapcsolattal rendelkező okos eszközök – okos mérőóra - által adatok gyűjthetők és továbbíthatók.)

A Digital Ocean esetében központi adatbázis áll rendelkezésre, ahol az adatok tárolódnak. Ezt IaaS Platform virtuális gépként lehet igényelni, különböző méretek vannak (9 méret 512 MB a legkisebb és 640 GB méretű a legnagyobb tárolókapacitás). Ezek a választási konstrukciók a cseppecske elnevezést kapták.

A program LINUX operációs rendszerrel működik. Kiválasztható az adatközpont, a földrajzi elhelyezkedés és tárolókapacitás. Lehetőség van a források megosztására is a többi felhasználóval/különböző felhasználók között.

A Digital Ocean jól használható több területen is. Több felhasználó is hozzáfér egy adatbázishoz, amelyből az információk könnyedén elérhetők. Ezek az adatbázisok az élet bármely területére elkészíthetők. Pl.: lehetnek oktatáshoz alkalmasak – tanulók képességének rögzítésére valós időben, kialakíthatók tanulói profilok - a tanárok nyomon tudják követni a tanulók képességeit (Sir Barber, 2014). Alkalmas a Digital Ocean kutatások eredményeinek valós időben való közzétételére.

CloudBroker

A CloudBroker (PaaS) egy felhőalapú számítási erőforrás kezelő/közvetítő platform (Karóczkai, 2016). A számítási feladatokat és a hozzá tartozó állományokat futtatás előtt fel kell másolni egy központi tárterületre.

Office 365

2011-től létező előfizetéses (SaaS) szolgáltatás. Funkciói: levelezés, Skype, World, Excel, PowerPoint, OneNote3, VoIP, naptár, kiadvány-szerkesztés, adatbázis-kezelés.

2010-óta létezik felhőszolgáltatásként elérhető verzióban is az Office 365. A Microsoft üzleti partnerei és meglévő ügyfeleivel fejlesztette ki a felhő változatot.

Home: Office 365 Home Premium és üzleti változatban: Office Professional is. Működése mindenben megegyezik az asztali szoftverekkel.

A termék a kisebb, 25 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cég részére is kínál szolgáltatást és nagy vállalatok részére alkalmas verzió is van. Továbbá kormányzati szervek és oktatási intézmények részére alkalmas csomagok is elérhetőek.

Ez a szolgáltatás rendelkezik a ISO/IEC 27001, EU Data Protection Directive és Health Insurance Portability and Accuntability Act (USA) szabványnak való megfelelősséggel is (Gál, 2013).

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum