Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok
Kutatóintézet

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Felhőszolgáltatás és e-energia

Felhőszolgáltatás és e-energia

Az okos mérők/smart meters beépítésével– EU tervek szerint az energiafogyasztók 80%-nál - a fogyasztóknál rengeteg adat keletkezik. Ez csupán egy ország esetén is akár több 10 millió okosmérőt jelenthet, amelyek folyamatosan szolgáltatnak adatokat (Kővári, Dukán, 2013).

Ezen nagy mennyiségű adatok tárolására is lehetőséget adhat a felhő rendszer, amelynek adattárolási kapacitása folyamatosan bővíthető – így újabb okos mérők csatlakozása esetén is képesek kiszolgálni a felhasználókat.

A rendszer alkalmas a mérőkből érkező adatok valós idejű rögzítésére, gyűjtésére és tárolására. Így lehetővé téve az energiafogyasztás megfigyelését, és az esetleges meghibásodások észlelését/követését. Alkalmas hatékony energiamenedzsment kialakítására, az adatok elemzésére. Továbbá könnyen csatlakoztathatók/installálhatóak további okosmérők is.

Ilyen platformok/alkalmazások az alábbiak:

  • „UK Smart Energy Cloud”, amely alkalmas 52 millió okos mérőből érkező adat kezelésére az Egyesült Királyságban
  • „iDigi® Device Cloud™”: felhőalapú (web) szolgáltatás és android alapú alkalmazás okostelefonra és táblagépre. Az energiafogyasztás valós idejű megfigyelését teszi lehetővé.  Az energiarendszerbe az aktuális adatok ismeretében lehetővé teszi a bármikori beavatkozást.
  • „Echelon Building Energy Management” felhőalapú intelligens alkalmazás: az intelligens energiamenedzsmentet teszi lehetővé az energiafelhasználási adatok valós idejű megfigyelhetőségével. A „Serious Materials” és a „SeriousEnergy Manager” összekapcsolása által az adatok valós idejű megjelenítésével és elemzésével/kiértékelésével lehetővé válik az energiafelhasználás csökkentése. 
  • „Smart Energy Meter” (SaaS) webes felület: több funkcióval ellátott alkalmazás, amely mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók felé szolgáltat adatokat és fontos funkciók használatát biztosítja. Kommunikációs felület által a fogyasztók és a szolgáltató kapcsolatba léphet egymással.

Az okosmérőknek egy külön üzemeltetési felületet biztosít, amelyen nyomon követhetők az esetleges cserék és meghibásodások.

Fogyasztási információk megjelenítése különböző lebontásban: mérőnként és területenként.

Ilyen termékeket több cég is fejleszt: IBM, Siemens, Mile, RWE, SWK és Prosyst.

Mára már az energia hatékony felhasználása és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése alapvető fontosságúvá vált. A hozzá kapcsolódó fejlesztések megkezdődtek, ám további, a folyamat során felmerülő igények és problémák megoldására újabb eszközök megalkotása válik szükségszerűvé. Az okosmérők és intelligens hálózatok működtetése az adatok és információk keletkezésén keresztül lehetséges (Dukan, Kővári, 2013). Ám hosszútávon egyre több adat keletkezik, amelyek tárolása már számítási felhőben megoldható, és ez ad lehetőséget a fogyasztóknak saját adataikhoz való hozzáféréséhez (szigetrendszerű – nem webalapú - adattárolás esetén ez nem volna lehetséges és valós idejű megfigyeléshez sem jelentene megoldást.).

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum