Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok
Mérnökiroda

Six sigma minőségirányítás

SixSigmaAz erõsödõ piaci verseny, a mindenhova beszüremlõ globalizáció és a vásárlói igényeinek állandó növekedése, intenzív erõfeszítésekre sarkallja a vállalat szervezetét.

Cél a hatékonyabb mûködés, a költségminimalizálás, a minõség javítása és az elismertség kivívása a profitmaximalizálás érdekében.

Mi az a Six szigma?


Szigma szerinti gyártásA Six szigma egy vállalatfilozófia is egyben, amely információelméletre és statisztika szemléletére alapozó  adatközpontú vállalatirányítási módszerrel öt nagyobb lépésre tagolja a  folyamatokat fejlesztõ eljárások összességét. A módszer nemcsak a vállalat mûködésének feltérképezéséhez kíván támpontokat adni, hanem -  lévén egy strukturált, tényekre alapozott minõségjavító program -  annak javításához is. Nagy hangsúlyt helyez az ügyfél-elégedettség elérésére és – más irányzatoktól elérõen  - nem az elérendõ profit csökkentése által!

A Six szigma módszer a cég teljesítményét, a folyamatok eredményességét mérhetõ adatokon alapuló elemzéssel javítja, mértékegysége a ppm (parts per million) az egymillió legyártott termékben fellelt hibás darabok számára utal, illetve ennek továbbfejlesztett változata a dpmo (defect per million opportunities), az egymillió hibalehetõségre esõ hibák számát jelenti, így téve lehetõvé bármely folyamat mérését, ahol hibát lehet elkövetni. Az eredményes minõségfejlesztéshez pontos, használható és költséghatékony adatok gyûjtésére és elemzésére van szükség.

A statisztikában a „szigma” a mért adatok változékonyságára,  azaz a szórásra utal. A „szigma” itt a folyamat teljesítményére, végeredményben a hibamentes mûködésére  vonatkozik, tehát minél nagyobb a „szigma” értéke, annál inkább hibamentes a mûködés. Az a vállalat, amely képes hat szigma minõséggel gyártani, az a legyártott 1 000 000 darab terméke közül legfeljebb 3-4 darab nem megfelelõ terméket állít elõ.

Hol és miért használjuk?

A Six szigma módszert elsõdlegesen a feldolgozóipar, a szolgáltatók és a tranzakciós  környezetekben használják látványos eredménnyel, de kisebb részfolyamatokban mint a fejlesztés, az adminisztráció, vagy akár a karbantartás is alkalmazható

Természetesen a TQM- nek, az ISO 9000-esnek, és a Six Szigmának vannak közös pontjai, mint például a vevõközpontúság, vezetõi felelõsség, a munkatársi részvétel. Ezért a Six szigma programra úgy tekintenünk, mint a fejlõdés irányára, mint a TQM felé vezetõ út egy fontos mérföldkövére, mely igen intenzíven használja a matematikai statisztikai módszereket.

Az alkalmazáshoz a Six szigma módszerben már jártas személyek rendszeres közremûködésére van szükség, akik ellenõrzik a vállalati folyamatokat, és egyfajta coachként továbbképzik az egyes vállalati területek Six szigmás feladatokra is kijelölt vezetõit, a képzés szintjeit a judoból ismert övfokozatokkal díjazzák.

tritoninvent garancia

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum