Decembertől energiahatékonysági hitel nulla kamattal

Az éves fejlesztési keretben foglaltaknak megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) várhatóan decemberben hirdeti meg a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt. Az igénylések benyújtása várhatóan 2017 első negyedévében kezdődhet meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontok hálózatában – közölte a pénzintézet az MTI-vel pénteken.

A fejlesztési bank közölte: a most hatályos éves fejlesztési keret alapján a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt 0 százalékos kamattal lehet igényelni, amellyel több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósítható meg a következő években.

A hitelprogrammal a lakossági szektor épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrást akarják biztosítani a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazása érdekében. A hitelt egyebek mellett igényelni lehet majd a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve például napkollektoros rendszerek telepítésére.

A program keretösszege 115 milliárd forint lesz, amelyből 105,2 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-8) visszatérítendő pénzügyi eszköz támogatás terhére, 9,41 milliárd forint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP-5) visszatérítendő támogatás terhére számolható el.

A hitel feltételrendszerének véglegesítését társadalmi egyeztetés előzi meg, ennek érdekében a tervezetet a Széchényi 2020 honlapon teszik közzé. A pályázatot az észrevételek figyelembevételével véglegesítik. A végleges termékleírás várhatóan 2016 decemberében jelenik meg – tudatta az MFB.

2016.11.29.