2016. december 21-től kötelező egy független energetikai szakreferens igénybe vétele a jelentős energiafogyasztású gazdálkodó szervezetek számára. A szakreferenseket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál kell bejelenteni.

Az energiahatékonysági törvény végrehajtásáról szóló 122/2015-ös kormányrendelet alapján energetikai szakreferens igénybe vételére az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, a 100 000 m3 földgázt vagy a 3 400 GJ hőmennyiséget.

Az energetikai szakreferens megfigyelőként és tanácsadóként vesz részt a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, továbbá javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és az energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.

Az energetikai szakreferensek feladata többek között a cégek energiahatékonysági fejlesztései során elért eredmények kimutatása, valamint az energia-beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatok végrehajtása.

Az energetikai szakreferensek éves jelentést készítenek a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztésekről és az energiamegtakarítási eredményekről, amelyet minden év május 31-ig a cégek honlapján is közzé kell tenni.

Energetikai szakreferens munkajogilag és társasági jogilag független természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. Természetes személy esetén kitétel, hogy rendelkezzen a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel és legalább 3 év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal. Gazdálkodó szervezet részéről olyan természetes személy alkalmazása szükséges, aki megfelel a fenti követelményeknek.

Az energetikai szakreferens igénybe vételére köteles gazdálkodó szervezetek az igénybe vételt követő 30 napon belül kötelesek erről bejelentést tenni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál. A bejelentéshez szükséges dokumentumok a MEKH honlapján elérhetők.

2017.01.29.