Értékáram tervezése (VSM)

A klasszikus lean eszköztár számos ismert elemet jelent, ahol a problémát jellemzően a konkrét vállalati folyamatokhoz történő adaptálás, és illesztés jelenti. Az egyik tipikus elemzés az értékáram feltérképezése, ismertebb nevén a Value Stream Mapping (VSM).

A kaizen elv szerint az egyes tevékenységeket be kell sorolni a vevői értékteremtéshez történő hozzájárulásuk alapján. Ez azt jelenti, hogy a legapróbb részletezettséggel fel kell tüntetni egy logikai ábrán az anyagok, illetve komponensek útját onnantól kezdve, hogy bekerülnek a vállalati rendszerbe, egészen odáig, hogy megérkeznek a vevőhöz. Az egyes állomásokon, műveleti helyeken fel kell tüntetni az adott mennyiséget, várakozási időt, megmunkálási időt, stb

• vevői igény (db./nap, méter/nap, stb.)
  • jelenlegi beszállítási ütem
  • az egyes műveletek sorrendje
  • az egyes műveletek ciklusideje
  • az egyes gépek átállási ideje
  • az egyes gépek rendelkezésre állási ideje

Mike Rother és John Shook Learning to See cím könyvükben a következő meghatározást adják az értékáramra:  „Minden termék nélkülözhetetlen jellemzője az értékáram, amely azon tevékenységek összessége, amelyekre jelenleg szükség van ahhoz, hogy a termék áthaladjon a termelési folyamaton, mialatt a termék a nyersanyagoktól eljut a vevőig, azaz míg az elképzelésből megvalósítás lesz."

Az értékáram-térképezés menete alapvetően két szegmensre osztható fel.

1. aktuális értékáramlások elemzése, elkészítve ezzel a jelenállapot-térképet.
  2. a jelenlegi állapotból kiindulva az ideális, jövőállapot-térkép elkészítése. Ennek az állapotnak a megvalósulásához vezető programot is el kell készítenünk

Szelektáljunk termékcsaládok, vállalati folyamatok között.

Az értékáramok térképezése kapcsán célszerű egy-egy termékcsaládra vagy csupán egy termékre elkészíteni folyamattérképünket. Egyidejüleg az összes termékcsalád feltüntetése információ-túlterheltséget okozna, így azután el kell döntenünk elsőként mely területre akarunk koncentrálni, hol is akarjuk kezdeni a folyamataink jobbítását, a veszteségek felszámolását.

No és persze, ne feledjük a humán kockázatokat, azt a bizonyos emberi tényezőt. A vállalat teljes felforgatása, a lean menedzsment elveinek utasításokba csomagolt szervezeti beerőszakolása ritkán eredményez sikertörténetet. Győzzük meg munkatársainkat a lean alapelvek szerinti működésről, erre pedig a legalkalmasabb, ha lokális helyeken érünk el sikereket, bevonva a dolgozói kezdeményezéseket. Ezért is javasoljuk a szegmentált értékáram-térképezést.

Az aktuálisi értékáram ábrázolására két lehetség is rendelkezésünkre áll.

• Az első egy egyszerű de gyors eszköz, az értékteremtési folyamatábra készítése. Ebből még nem tudunk jövőállapotot vázolni, de alkalmas eszköz arra, hogy világos legyen, milyen mértékű és jelentőségű veszteségek vannak a rendszerünkben. Egy ilyen gyors áramlás-felmérés után a legtöbb szervezet azzal szembesül, hogy a tevékenységidő tekintetében a folyamataik döntő többsége veszteség, és csupán töredékidő marad az értékteremtő munkára. Ez a veszteségarány meghaladhatja akár az 90%-ot is.
  • A folyamatábrával végzett gyors felmérés után az értékáram részletes elemzése következhet, erre szolgál az értékáram-feltérképezés. Az értékáram-térkép egy adott termék gyártási folyamatát mutatja be. Szabványos jelekkel teszi láthatóvá az anyagok és az információk áramlását, úgy, hogy közben feltünteti a beszállítási ütemeket, a műveleti ciklusidőket, a várakozási ciklusidőket, a termelő gépek átállási idejét, azok rendelkezésre állási idejét, készletek mennyiségét, a szállítási gyakoriságokat, a műveletekben részt vevők számát, stb.

A jövőállapot térképezése

A gyenge pontok, a veszteségállapotok feltérképezésével lehetőségünk nyílik egy olyan reális jövőállapot feltüntetésére, mely felszámolja a veszteséget "képző" pontokat, műveleti folyamatokat. Ez a fajta ideális értékáram felrajzolása megköveteli egyben a "karcsú" gyártási elvek következetes végigvitelét a teljes folyamatláncolatban.

Egy lehetséges értékáram-térkép a műveleti ciklusidőkkel.

2013.03.28.