Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok

Sajtószoba

Hexoskin és Mass Suit by Juke Performance

A szenzoros öltözettechnológia gyorsan meghaladta a tudományos fantasztikus elképzelést, a piacon kipróbált, fogyasztói és orvosi felhasználású termékek széles skálája érhető el. A hordható érzékelők ilyen mértékű robbanása számos tényezőnek tulajdonítható, mint…

pl. a megfizethetőség, a miniatürizált elektronika, az intelligens telefonok elterjedése.

A hordható technológiában a fitnesz csuklópántok hozták az egyik legnagyobb áttörést, amelyek nyomon követik a pulzusszámot, illetve az edzési szokásokat. Azonban a viselhető eszközök piaca átalakulóban van, megjelentek a különböző, egészségügyi adatokat rögzítő okosruhák, és az edzést segítő, szíjas felszerelések is. Következő cikkünkben a Hexoskin okosruhát, és a Mass Suit by Juke Performance, edzést segítő felszerelést, és az ezekkel kapcsolatos tapasztalatainkat mutatjuk be.

1.A Hexoskin bemutatása

Bemutató cikkem tárgya a Hexoskin okosruha, amely 2018.07.23-án került hozzám tesztelésre. Az elsődleges cél a ruha fő funkcióinak elemzése, a mért paraméterek és a ruha adatgyűjtési módszerének tanulmányozása, mely értékes információval szolgálhat saját projektünk kidolgozásához.

Az eszköz fő funkciója az ember fizikai aktivitásának testedzés közbeni monitorozása, adatok gyűjtése és kiértékelése. Segítségével könnyedén tudunk javítani az otthoni/szabadtéri edzések minőségén, illetve részletes adatokat kapunk a teljes időtartamról. A mért paraméterek között szerepel a pulzus, a lépésszám, a megtett távolság, illetve a légzés gyakorisága. A ruhában három szenzor található, ezeknek a megfelelő illeszkedését a ruhához tartozó gumiszalagok biztosítják. A tevékenységi információkat egy adatgyűjtő eszköz rögzíti, amely képes valós időben ezeket továbbítani az okostelefonok számára, illetve az adatokat a saját memóriájában tárolja, amit a későbbiekben számítógépre csatlakoztatva tudunk elérni, és szinkronizálni a szerverrel.

A doboz tartalma:

 • Hexoskin okosruha
 • Mosóháló
 • Adatgyűjtő egység
 • 2 db csatos gumiszalag
 • USB kábel

Az eszköz használata

A ruha fekete színű, rugalmas, testhezálló anyagból készült, mint a legtöbb fitnesz ruha, azonban a kifordítás után szembetűnik, hogy az érzékelőket ettől eltérő színű és tapintású anyaggal borították. Ezeket az arany színű részeket (1. ábra) használat előtt gyártói ajánlás alapján be kell benedvesíteni, vagy testápolóval vékonyan bekenni. Én az utóbbi megoldást választottam. A felület nedvesítésére azért van szükség, hogy a mérések még pontosabbak legyenek azáltal, hogy sokkal jobban illeszkednek a bőrünkhöz.


1. ábra: A szenzort borító anyagréteg

Az arany színű anyaggal borított szenzorokból 3 darab található a ruhában, 2 külön sorban elhelyezve. A felső sáv a mellkas alsó részén helyezkedik el, ebben egy szenzor van elhelyezve, amely a pulzust, illetve a légzést figyeli. Az alsó sáv körülbelül a köldök magasságában van, itt két érzékelő is található, amelyek feltehetően a ki- és belégzés érzékelésére szolgálnak, azonban pontos információ nincs róla.

Az érzékelők kezelése után a következő lépés a ruha felvétele. Ahogy korábban említettem, a ruha nagyon rugalmas, és testhezálló anyagból készült, ezért véleményem szerint így is megfelelő pontosságú eredményeket kapnánk, azonban a gyártó szorgalmazza a gumiszíjak alkalmazását is. Erre azért van szükség, mert törzshajlítással járó mozgásoknál, illetve dinamikus sportoknál pl. futás közben eltávolodhat az érzékelő a testünktől. Ezt a problémát oldja meg a két állítható méretű gumiszalag, amelyet a ruhába be kell fűzni, és elöl egyszerűen össze kell kapcsolni a két végét. Pozitívum a szalagos megoldással kapcsolatban, hogy könnyen állítható a mérete, hiszen a túl szorosra állított szalag zavaró lehet sportolás közben, és kényelmetlenné teszi a ruha viselését. A másik pozitívum az egyszerű felhelyezhetőség, illetve a megfelelő csatnak köszönhető egyszerű becsatolás, amit a 2. ábra szemléltet.


2. ábra: A gumipánt becsatolása

Miután mindkét gumipántot sikeresen felhelyeztük, azután következik az adatgyűjtő egység bekapcsolása, illetve a ruhához való csatlakoztatása. A két eszköz összeköttetéséhez a ruha jobb oldalán található, zsebben rejlő egyedi kialakítású csatlakozót kell használni. Az adatgyűjtő egységen egy bekapcsológomb, illetve 3 darab LED állapotjelző található, ahogy azt a 3. ábra is szemlélteti. A legfelső állapotjelző a bekapcsolt/kikapcsolt állapotot jelzi. Az eszköz automatikusan bekapcsol amint csatlakoztattuk a ruhához. Érdemes megjegyezni, hogy az eszközön nincsen kikapcsoló gomb, a kikapcsolás automatikusan történik 60 másodperc, mérés nélküli inaktivitás után.

A középső dióda az adatrögzítést jelzi, ha ez nem világít, akkor az eszköz nem rögzít, és nem is továbbít semmilyen információt az aktivitás idején kívül. Sajnos az eszköz nem figyelmeztet akkor, ha az adatrögzítő funkció nincs bekapcsolva, és közben egy tevékenységet folytatunk, így könnyen előfordulhat az, hogy csak később vesszük észre a rögzítés hiányát. A legalsó LED villanása jelzi, hogy az adatgyűjtő egység készen áll az okostelefonnal való Bluetooth párosításra.


3. ábra: A bekapcsolt, rögzítő állapotban lévő adatgyűjtő egység

A tevékenység valós idejű figyeléséhez szükségünk lesz egy okostelefonra, illetve a gyártói applikációra. A Hexoskin alkalmazása elérhető Android és iOS rendszerre is. A telepítés után be kell jelentkezni a Hexoskin fiókunkba, illetve, ha még nem rendelkezünk ilyennel, akkor könnyedén létre tudunk hozni egy újat. A belépés után az alkalmazás ellát pár használat előtti hasznos információval, valamint információt kér a magasságunkról, életkorunkról, illetve a súlyunkról. Ezen adatokat használja a rendszer az elégetett kalória kiszámításához, valamint az edzésterv összeállításához. Az alkalmazás kéri, hogy párosítsuk az adatgyűjtő egységet az okostelefonunkkal. Ezután következik a tevékenység kiválasztása. Ebben a menüben széles kínálatból, összesen 42 különböző opció közül tudunk választani, és természetesen a választott cselekvés alapján módosul a rendszer által vizsgált paraméterek listája.

Miután mindent beállítottunk az applikáción belül, nincs más teendő, mint élvezni a sportolást. Annak érdekében, hogy az adatgyűjtő egység ne zavarjon minket sportolás közben, ne veszítsük el, és védjük a nedvesség okozta meghibásodásoktól, érdemes a ruha jobb oldalán található zsebbe (4.ábra) helyezni az egységet, és cipzárral lezárni azt.


4. ábra: Az adatgyűjtő számára kialakított zseb

Az eredmények kiértékelése

Az aktivitás befejezése után állítsuk le a tevékenységet az okostelefonon, és fontos, hogy mentsük is el, mert az applikáció nem rendelkezik automatikus mentési funkcióval, így, ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor az edzés adatai elvesznek. Csatlakoztassuk az adatgyűjtőt a számítógéphez, a ruhához adott USB kábel segítségével. Az adatok kinyeréséhez szükség lesz a gyártói alkalmazásra, amelyet a Hexoskin hivatalos weboldaláról le lehet tölteni. A programba szintén be kell jelentkeznünk a profilunkkal, majd ezután kezdődik az adatok szinkronizálása. Az adataink a Hexoskin szerverére továbbítódnak, egyenesen a profilunkra, amelyet ezen a weboldalon lehet megtekinteni. Belépés után láthatjuk a tevékenységeinket napi, heti vagy éppen havi bontásban, illetve bármely tevékenységről kaphatunk részletes kiértékelést. Én az okosruhát sétálás közben viseltem, amelynek összefoglaló eredményeit az 5. ábra szemlélteti.


5. ábra: A sétálás összefoglalója, maximális és átlagolt eredményekkel

A fenti ábrán látható, hogy az összefoglaló csak az edzés szempontjából legfontosabb adatokat tartalmazza, mint pl. a maximális pulzus, elégetett kalória, illetve a lépésszám. Abban az esetben, ha részletesebb információra lenne szükségünk, akkor grafikonokon is megtekinthetjük az edzés során gyűjtött adatokat, amelyet a 6. ábra szemléltet. A legfelső ábrán a pulzus, a másodikon a légzések száma, illetve a légcsere mennyisége, míg a harmadik grafikonon az aktivitás (gyorsulásmérő számítása) és a lépésszám látható, egy percre vonatkoztatva.


6. ábra A szerveren található kiértékelés

Az adatgyűjtő egység másodpercenként rögzíti az eredményeket, és lehetőségünk van részletes, pontos eredmények megtekintésére is, ha a kurzort egy tetszőleges időpontra helyezzük, és automatikusan megjelenik az összes paraméter pontos értéke, amit a 7. ábra szemléltet.


7. ábra Adott időpillanatra számított pontos értékek

Képernyő mérettől függ, hogy milyen részletesen látjuk az eredményeket, azonban a kis képernyővel rendelkező felhasználókra is gondoltak a fejlesztők, hiszen a legalsó grafikonon be tudjuk állítani a kijelzendő tartományt. Ha megfigyeljük az aktivitásomat, látható, hogy 18:34 környékén, a percenkénti lépésszámom 0-ra esett vissza, ami annak tudható be, hogy egy forgalmas kereszteződés zebrájához érkeztem, ahol meg kellett várni a zöld jelzést. Ha szeretnék pontosabban informálódni erről az intervallumról, akkor elegendő kijelölni a 18:33-18:35 közötti intervallumot, és jól látható lesz a pulzus és a lélegzetvételek számának csökkenése.

Az okosruha nem csak a fent látható számított, feldolgozott adatokat közli a felhasználóval, hanem lehetőség van a nyers adatok megtekintésére is, amelyet a 8. ábra szemléltet. Szeretném már most felhívni a figyelmet arra, hogy ezeknek az adatoknak a kijelzési tartománya sokkal kisebb, mint a korábbi számított adatoké, de ez az ábra időskáláján is látható. Ez azzal magyarázható, hogy ha a szívritmus diagramot 20 perce vonatkoztatva rajzolnánk ki, egy viszonylag rövid grafikonon, akkor a görbék összemosódnának, és az ábra nem lenne leolvasható.8. ábra Az adattároló által mentett Raw data a tevékenység kezdetén

A felső ábrán a szívritmus változása látható, amelynek pontosságában azért kételkedem, mert ennek a grafikonnak az időbeli lépéstávolsága közel 0,005 másodperc, amely azt jelenti, hogy hogy másodpercenként 200 alkalommal kellene mérést végezni. A középső grafikon a légzést ábrázolja, azonban érdekesség, hogy két ponton is méri ezt az adatot, mégpedig az alhasnál, amelyet kékkel jelöltek, illetve a mellkasnál, amelyet lilával. A két eredmény között jelentős eltérés van, közel tízzel nagyobb a mellkasnál mért érték. Kíváncsiságból összehasonlítottam, hogy az adatfeldolgozás során melyik információt használja fel, és 18:35:00 időpontban a percenkénti lélegzetvételek száma 26, míg a mellkasi mérés 24,780, az alhasi mérés 14,480 eredményt szolgáltatott. Ebből azt lehet következtetésként levonni, hogy a mellkasi lélegzetvétel mérés pontosabb adatot szolgáltat, és inkább ezt használják a kiértékeléseknél.

A harmadik diagrammon a gyorsulásmérő három tengelyén mért értékei láthatók, amelyek megfelelő összegzéséből kapjuk a kiértékelésnél található értéket.

Összefoglalás

Véleményem szerint, egy nagyon hasznos, és részletes eredményeket szolgáltató ruháról van szó, amely valóban sokat segíthet az otthoni edzések minőségének javításában. Ehhez hozzájárul mind a személyre szabott edzésterv, a különböző fitnesz tesztek – pl. a 400 méteres sprint teszt–, illetve a részletes edzés kiértékelés, amely segítségével javítani tudunk a teljesítményünkön. Számos hasznos funkcióval rendelkezik, azonban pár dolgot hiányoltam belőle:

 • Hiába párosítottam okostelefonnal, amelyen be volt kapcsolva a helyinformációk lekérdezése, az edzés során ez mégsem került rögzítésre.
 • Az automatikus mentési funkció igencsak hasznos lenne, ugyanis egy kis figyelmetlenség teljes adatvesztéssel jár. Ráadásul a sem küld figyelmeztetést, hogy nincs bekapcsolva a rögzítési funkció, miközben egy aktivitást folytatunk. Az új felhasználó könnyen belefuthat abba a hibába, hogy bekapcsolja az eszközt, párosítja a telefonnal, és elindítja az edzést, majd egyszerűen zsebre teszi az eszközöket, és csak később veszi észre, hogy semmilyen adat nem került rögzítésre.
 1. Beszámoló a Hexoskin és a Mass Suit együttes használatáról

A teszt során a Hexoskin okosruhát, és a Mass Suit by Juke Performance, edzést segítőt felszerelést együttesen viseltem, ezzel azt vizsgálva, hogy a két eszköz kompatibilis-e egymással, valamint mennyire képes a két különböző eszköz egymást, működés közben kiegészíteni.

Az eszközök bemutatása

A Hexoskin terméke a korábbiakban már részletesen bemutatásra került, ezért most ettől eltekintünk. A Mass Suit a Juke Performance által forgalmazott, edzés segítő felszerelés. A koncepció lényege, hogy a végtagjainkra helyezett csatlakozó elemek össze vannak kapcsolva a felsőtestre rögzített, központi elemmel, mégpedig gumicsövek segítségével, ezzel nehezítve a végtagjaink mozgását. Ennek a plusz ellenállásnak köszönhetően hatékonyan tudjuk erősíteni az izomzatunkat edzés közben.  Természetesen, a terhelés mértéke változtatható, a gumicsövek csatlakozási helyének variálásával, illetve a gumi anyagának cseréjével, amelyet a gyártó biztosít a felszerelés mellé.

A vizsgálat célja

Szeretném leszögezni, hogy ennek a vizsgálatnak a célja elsősorban nem az, hogy összehasonlítsam a Mass Suit nélküli eredményeket, a viselés közben kapott eredményekkel. A tesztelés valódi célja, hogy megvizsgáljuk, a két eszköz mennyire alkalmazható egyidőben, illetve szeretnénk még több információt szerezni mindkét eszközről. A Hexoskinben használt gyorsulásmérő tesztjének lényege annak megállapítása, hogy mely mozgásformák felismerésére alkalmas. A teszt során többféle mozgástípust is kipróbáltam, hogy szélesebb rálátást kapjunk, hogy az itt alkalmazott megoldások mennyire kényelmesek, illetve ezek közül mely zavaró használat közben, és ezen hogyan lehetne változtatni.

Az öltözés sorrendje

 1. A Hexoskin felvétele

Az öltözést a Hexoskinnel kell kezdeni, hiszen ennek az eszköznek mindenképpen a bőrünkkel kell érintkeznie. A ruha felvétele teljes mértékben megegyezik a korábban leírtakkal, csupán annyi eltérés van a mostani és a korábbi viselés között, hogy testápoló helyett vizet használtam a szenzort borító anyag nedvesítésére, de nem tapasztaltam semmilyen különbséget az érzékelés minősége vagy folytonossága között.

Miután felvettem a Hexoskint, egyből csatlakoztattam az adatgyűjtő eszközt a ruhához, valamint párosítottam is a telefonommal, mert nem voltam benne biztos, hogy ezt a műveletet meg tudom tenni könnyedén a Mass Suit-ot viselve is. A telefonon ellenőriztem, hogy minden rendben, az adatgyűjtőn be van kapcsolva az adatrögzítés, illetve megjelennek az értékek a telefonomon is.

 1. A mellény felvétele

Ahogy az 9.ábrán is látható, a Hexoskinre felvettem egy pólót, ennek az az oka, hogy a külső borítása selymes tapintású, és nem szerettem volna, ha ezen csúszkálna a mellény, illetve kényelmesebben éreztem magamat a teszt helyszínén, ha nem teljesen testhezálló ruhában vagyok. A Mass Suit by Juke Performance felvételét a mellénnyel kell kezdeni, mert ez a ruhának a központi része, ide vannak rögzítve a végtagokat összekötő gumicsövek. Ezt a műveletet az 9. ábra szemlélteti, amelyen megfigyelhetők az állítási lehetőségek is. A felső vállpántnál található heveder segítségével tudjuk állítani a központi elemnek a magasságát, amely a lábak kinyújtásának nehézségét befolyásolja. A későbbiekben látható lesz, hogy a bokához rögzített elemet is a központi elemhez fogjuk rögzíteni, tehát a mellény minél magasabban van, annál inkább nyúlik meg a gumicső alap, álló helyzetben, és ehhez annál nagyobb erőkifejtésre van szükség. Az állítási lehetőségek között szerepel még a gumicsövek bekötési helyének, illetve a gumi anyagának a változtatása. Igaz, hogy a csatlakozási hely cseréje nem fokozat nélküli állítás, mint a hevederes megoldás, de ezzel is tudjuk módosítani a terhelés nagyságát, a csövek magasabbra, illet keresztbe csatolásával.


9
. ábra: A Juke Performance mellény felvéve, valamint a rá csatlakoztatott gumicsövek

 1. A boka és térd bekapcsolása

Az öltözést célszerű a csatlakozó elemek felvételével folytatni, majd ezután összekapcsolni az elemeket a mellénnyel. Az összekapcsolás sorrendjénél célszerű a csuklót utoljára hagyni, hiszen, ha ezt kötjük be elsőnek, akkor a magunk munkáját nehezítjük meg. Én az öltözést a boka csatlakozójával kezdtem. A bokaszorítóból kétféle kivitel található a csomagolásban, gondoltak a beltéri, cipő nélküli használatra, illetve a kültéri, cipővel való viselésre is. Én, ahogy a 10. ábrán is látható, a cipős csatlakozót választottam. Az eszköz felvétele roppant egyszerű, a tépőzár segítségével rögzítjük a szerkezetet a bokánk felett, majd beakasztjuk a gumiszalagot a cipő talpánál, ezzel megakadályozva, hogy ez felcsússzon a lábszárunkon a húzóerő hatására.


10
. ábra: A cipős viseléshez kialakított bokapánt

A következő csatlakozót a térd alá kell rögzíteni, szintén tépőzárral, ahogy ezt a 11. ábra is szemlélteti. Fontos megjegyezni, hogy a térdkalács alatt rögzítsük ezt az elemet, és lehetőleg minél szorosabban húzzuk meg, mert a többi csatlakozóval ellentétben ennél nem lett megoldva a húzóerő irányú elmozdulása. Ebből következik, hogy ha becsatoljuk a gumicsövet, és elkezdjük használni az eszközt, akkor a gumi húzóerejének hatására folyamatosan felfelé fog csúszni, és elkezdi felfelé nyomni a térdkalácsot, amely nagyon kényelmetlenné teheti a viselést. A többi elemnél azért nincs ilyen probléma, mert a csuklószorító rögzítésénél egy pántot akasztunk a hüvelykujjunkra, így ez megakadályozza az elmozdulását, a boka elemnél pedig mindkét verziónál a talpunk akadályozza meg a felcsúszást.


11
. ábra: A térd alá felhelyezett csatlakozó elem

A csatlakozó elemek rögzítése után következhet az elemek összekapcsolása a gumi hevederekkel. Ez egy elég nehéz feladat, célszerű segítséget kérni hozzá. A csatolást sokkal könnyebb behajlított lábbal végezni, hiszen ilyenkor a gumit sokkal kevésbé kell megfeszíteni. Abban az esetben, ha a lábak kinyújtása, és az egyenes állás nagyon megterhelő, akkor érdemes kicsit lazítani a vállpánt hevederén.

 1. A csukló összekapcsolása

Az öltözés utolsó lépése a csuklószorító felvétele, és annak összekapcsolása a gumicsővel. A felvétele roppant egyszerű, kialakítása nagyon hasonlít a különböző sportoknál alkalmazott csuklóvédőkhöz. Ahogy a 12.a ábra is mutatja, először a hüvelykujjunkat kell bedugni a pánton, majd a tépőzár segítségével rögzíteni az elemet. Itt is érdemes minél szorosabban rögzíteni az elemet, mert annál kevésbé fogja elnyomni a hüvelykujjunkat a pánt.

Ha valaki nem szereti ezt a kialakítást, vagy sportolás közben ez nem kényelmes, akkor a csomagolás tartalmaz egy, a 12.b ábrán látható markolat kialakítású csatlakozót is. Azonban ennek hátránya, hogy folyamatosan fogni és szorítani kell edzés közben.

a)                     b)

12. ábra: A csuklószorító (a), illetve a markolat kialakítású (b) csatlakozó elem

Miután felvettünk, és összekapcsoltunk minden csatlakozót a gumicsövek segítségével, akkor érdemes kipróbálni, hogy számunkra mennyire kényelmes az adott beállítás, szükség esetén pedig érdemes módosítani. A teljesen összekapcsolt felszerelést mutatja az 13. ábra.


13
. ábra: A Juke Performance felvétel után

Mozgás közbeni teszt

A teszt során kipróbáltam az eszközt sétálás, lépcsőzés és guggolás közben is. A futás azért maradt ki a mozgástípusok közül, mert számomra első alkalommal még nagyon szokatlan volt az érzés, hogy folyamatosan hátra húzza a gumi a lábamat, és így nagyon kényelmetlen volt a futás, még rövid távon is.

Voltak olyan problémák, amelyek már sétálás közben is előjöttek. Az első pár méter után érezhető volt, hogy a nem megfelelően beállított magasság esetén nagyon megterhelő az alap testtartás megtartása is. Ahogy a 14. ábrán is látható, néhány perc sétálás után már a térdszorító kezdett picit kényelmetlenné válni, hiszen ez az elem folyamatosan tolta felfelé a térdkalácsot, éppen ezért térdproblémákkal rendelkező személyeknek én ezt nem ajánlanám, mert akár ronthat is az állapotán. Ezen problémán kívül a sétálás nehezítése megszokható, viszonylag könnyen lehet hozzá alkalmazkodni, maga a mellény pedig nagyon kényelmes.


14
. ábra: A Juke Performance séta közben

Én a Juke Performance alapmodelljét teszteltem, amely nem rendelkezik könyök, vagy felkarra helyezhető csatlakozóval, így a könyök behajlítása közben semmilyen plusz ellenállást nem kell legyőzni, ami miatt kissé hiányérzetem volt. Következő észrevételem, hogy ha fel szeretnénk emelni a kezünket, az 13. ábrán látható módon, akkor sokkal kényelmesebb, és akár könnyebb is lenne, ha a felkaron lenne pozícionálva egy összekötő elem.

Az ábrán jól látható, hogy az alaphelyzethez képest, még 90°-os elmozdulás sem történt meg, amikor már a gumi kicsit megfeszült. Ha a mozgást folytatjuk, egészen magastartásig, a gumiszalag nagyon nagy rugalmas nyúlást szenved, ezáltal nagyon megterhelő lesz az emelés, és ezen az állítás sem segít. Ezzel ellentétben, ha a derekunkkal a könyökünk lenne összekapcsolva, akkor rövidebb lenne a gumi megnyúlása, és sokkal inkább végrehajtható lenne egy magastartás, mert így túl nagy erőkifejtést igényel.


15
. ábra: A Juke Performance lépcsőzés közben

Lépcsőzés közben szintén vegyes érzéseim voltak, azonban leszögezném, hogy itt a cél annak megállapítása volt, hogy ez a felszerelés mennyire alkalmas a lépcsős edzésekhez. Érdemes kettéválasztani a két haladási irányt, és külön-külön jellemezni az eszközzel tapasztalt élményeket.

Felfelé futásnál, véleményem szerint, nagyon nagy segítséget jelent az eszköz, hiszen a bokát és a térdet folyamatosan húzza a gumi, így sokkal könnyebb megemelni a lábunkat. Teljesen kinyújtott lábnál viszont nehezítené a mozgást, de jellemzően lépcsőzés közben nem szokás teljesen kinyújtani a lábunkat, hiszen ez egy elég gyors mozgás, és mire kinyújtanánk a lábunkat, addigra már lépni kellene. A felfelé lépcsőzésnél nem éreztem azt, hogy ez az eszköz sokat erősítene rajtam, sőt, inkább egyfajta könnyítésként működött.

Lefelé haladásnál ugyan az az érzésem támadt, mint futásnál. Nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy nagyobb erőkifejtés kelljen ahhoz, hogy kinyújtsuk a lábunkat, és ezt a plusz terhelést nekem elég nehéz volt megszokni. Többször éreztem magamat instabilnak a mozgás közben, mivel nem mindig sikerült időben, megfelelő szögben kinyújtani a lábamat. Pont emiatt tartom balesetveszélyesnek ezt az eszközt, legalábbis mindaddig, amíg meg nem szokja az illető, hogy nagyobb erőt kell kifejtenie. Azonban hosszabb edzések esetén is érdemes figyelmet fordítani erre, ugyanis az edzés végén, felszerelés nélkül is egyre nehezebben lépünk a következő lépcsőfokra, így ott is előfordulhat, hogy egyre kevésbé lesz kinyújtva a lábunk, és ebből könnyen baleset lehet.

Emellett megjegyezném, hogy ennél az alkalmazási módnál nagyon jó anyagválasztásnak minősült a gumicső, hiszen nagyon jól alkalmazkodott a dinamikus terhelésekhez, a gyors ismétlődésű feszítés-lazítás ciklusokhoz.

Hexoskinnel mért adatok

A teszt alatt végig rögzített a Hexoskin adatgyűjtője, ennek egy kis részlete látható a 16. ábrán. Ebben az időintervallumban sétálás, futás próba, illetve egy lépcsőzés történt, ebben a sorrendben. Ahogy az az aktivitás grafikonról is leolvasható, a különböző szakaszok előtt direkt tartottam egy kisebb szünetet, hogy a későbbiekben, az elemzésnél el lehessen különíteni a különböző tevékenységeket. Ahogy korábban említettem, a futás számomra nagyon kényelmetlen volt amiatt, hogy a gumi folyamatosan terhelte a lábamat kinyújtás közben.

Megfigyelhető, hogy a pulzus és a légzés folyamatosan frissült, és a tevékenységemtől függően változott. A lépcsőzés kezdetén gyors növekedés, majd fokozatosan csökkenő tendencia figyelhető meg a mozgás befejeztével.

A mérés során teszteltem a háromirányú gyorsulásmérő érzékenységét is, a különböző mozgásformákra vonatkozóan: többek között a guggolásra, ugrásra, illetve a dőlésre voltam kíváncsi, illetve, hogy ezen mozdulatok kivitelezése mennyire megterhelő a Mass Suit viselésével. Megállapíthatom, hogy ezen mozgásformák mindegyikét képes érzékelni a Hexoskin érzékelője, azonban a törzshajlítás nagyon kicsi változást okoz, ezért azt csupán a gyorsulásmérő adataiban lehet észrevenni.


16
. ábra: A Hexoskin által számított paraméterek a sétálásról, illetve a lépcsőzésről

Összegzés

A Hexoskin és a Mass Suit nagyon jó párost, remekül kiegészítik egymást, hiszen az egyik eszköz csupán a mozgásunk megfigyelésére alkalmas, míg a másik a mozgásunk megnehezítésére. Nagyon élveztem a tesztet, sok hasznos tapasztalattal gyarapodtam, amelyet a későbbiekben át tudok ültetni saját projektembe is.

Néhány észrevétel, illetve szempont, amelyet érdemes szem előtt tartani a projekt során:

 • A talp, és a csukló rögzítési megoldása nagyon kényelmesre sikeredett, ez egy nagyon jó irány.
 • A térd csatlakozó elemét érdemes lenne a bokához rögzíteni, egy olyan anyaggal, amely jól viseli a húzó igénybevételt, ezzel megakadályozva a térd nyomását.
 • Érdemes lenne az eszközt kiegészíteni könyök csatlakozóval is, és ezt összekötni a törzzsel, a csukló helyett.
 • Célszerű lenne megoldást találni a könyök hajlításának nehezítésére, hiszen ebből a koncepcióból ez teljesen kimaradt.
 • A boka mozgásának a nehezítése szempontjából ez egy elég jó irány, érdemes lenne ezt tovább vinni, azonban mindenképpen megoldást kell találni ennek a húzóerőnek a csökkentésére, mert futás, és lépcsőzés közben nagyon zavaró.

Szerző: Mihalovits Roland

Szerkesztette: Csonka Attila

2018. szeptember 10.

2018.10.02.

További híreink

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Zöld rendszámmal közlekednek, és zéró emisszióval hirdetik őket, azonban az elektromos autóknak is van árnyoldala. A működéshez szükséges áram előállítása sokszor nem környezetbarát, a
Tovább olvasom >

Hőkamerákról bővebben

A hőkamera 1-100 mikron közötti hosszúhullámú infravörös sugárzást méri. Minden 0 K-nál melegebb test infratartományban elektromágneses sugárzást bocsát ki, minél melegebb annál többet, melyet a
Tovább olvasom >

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

A fejlesztett szoftverarchitektúra hibrid felhővel közösen használható bármely VIR költséghatékony, automatikusan skálázódó üzemeltetésére. Egy olyan hibridrendszer kerül kialakításra, amely a
Tovább olvasom >

Címkefelhő

Kiemelt hírek

Kötelező energetikai szakreferens igénybe vétele

Új nyomtatványok az energetikai auditáláshoz

GINOP-2.1.4-15 Vállalkozások bevonása az innovációs láncba

K+F+I tevékenység megítélése az SZTNH bírálataiban

Legfrissebb Hírek

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Hőkamerákról bővebben

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Hexoskin és Mass Suit by Juke Performance


Értesüljön ön is elsőkézből!

Amennyiben szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, iratkozzon fel email címe és neve segítségével! Feliratkozásával hozzájárul adatai kezeléséhez. Adatait harmadik félnek nem adjuk ki.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum