Lean menedzsment technikák: 5S módszer

Az 5S módszer igen leegyszerűsítve a rend-, a tisztaság-, és a fegyelmezett munkavégzés következetes megvalósítását jelenti. Bár az 5S elemei nyilvánvalóan már korábban is jelen voltak minden igényes szervezet működésében, rendszerré a japán ipari kultúrában váltak, és a Toyota gyártási rendszerében kristályosodtak ki. Az 5S lényege, hogy a fent említett rendezett, tiszta környezetben, szabályozottan és fegyelmezetten végzett munkát öt lépésben valósítjuk meg.

Ezen öt lépés japán megnevezéseinek első betűi adják az öt „S”-t.

Ezek a lépések a következők:

1. Seiri: a szükségtelen tárgyak eltávolítása a munkaterületről, hogy ne zavarjanak a rendezett környezet kialakításában.
  2. Seiton: a szükséges tárgyak legcélszerűbb elrendezése annak érdekében, hogy könnyen elérhetők legyenek. A könnyű elérhetőség itt egyrészt azt jelenti, hogy a rendszeresen használt eszközök legyenek közel és használatuk a legkisebb fáradtsággal járjon, a ritkábban használt eszközök elérése pedig ne igényeljen időveszteséggel járó keresgetést.
  3. Seiso: a munkahely – gépek, eszközök, és a környezet – tisztántartása elsősorban az ott dolgozó munkatársak által. A termékek minőségét biztosító civilizált munkakörnyezet megvalósításán túl a Seisonak az a célja, hogy a munkatársak és az eszközök közötti szoros „kapcsolatot” alakítson ki azáltal, hogy a munkatársak személyesen törődnek munkaeszközeikkel. Ez a személyes törődés az eszközök állagmegóvását és maximális működőképességét tudja biztosítani.
  4. Seiketsu: az első három „S” során kialakított munkakörnyezet és a tisztaság fenntartása azáltal, hogy ezt az állapotot „szabványosítva”, azaz megfelelő dokumentációk által szabályozva megakadályozzuk a visszarendeződést.
  5. Shitsuke: a rend teljes körű megvalósítása nem csak a környezetet illetően, hanem a munkavégzés teljes keresztmetszetében. Jellemzője a fegyelmezett munka, a jó csapatszellem, a munkatársak közötti kiegyensúlyozott kapcsolatok.

Az 5S alkalmazása nagy lendületet ad a munka hatékonyságának növeléséhez mind a termelő-, mind az irodai területeken, azáltal, hogy

• javítja a fegyelmet és a csapatszellemet
  • növeli a munkabiztonságot
  • növeli az eszközök kihasználtságát és élettartamát
  • javítja a helykihasználást
  • csökkenti a selejtet, az anyagveszteséget
  • csökkenti a munkaráfordítást, gördülékenyebbé teszi a munkát

Emellett az 5S növeli a vevők és ügyfelek bizalmát, és ezáltal is hozzájárul az eredményesség növeléséhez

Az 5S alkalmazása, különösen mielőtt egy ország kultúrájának részévé nem válik, elsősorban a termelő területeken jellemző. Elvei és haszna azonban hasonlóképpen jelentkezik az irodai környezetben is, még ha más hangsúlyokkal is. Célunk ezért, hogy az 5S módszereit bevezessük és ezáltal is növeljük ügyfeleink bizalmát, valamint a szervezetünkhöz tartozó vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások hatékonyságát.

További információért forduljon hozzánk!

2013.04.02.