Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok

Sajtószoba

Lean menedzsment technikák: 5S módszer

Az 5S módszer igen leegyszerűsítve a rend-, a tisztaság-, és a fegyelmezett munkavégzés következetes megvalósítását jelenti. Bár az 5S elemei nyilvánvalóan már korábban is jelen voltak minden igényes szervezet működésében, rendszerré a japán ipari kultúrában váltak, és a Toyota gyártási rendszerében kristályosodtak ki. Az 5S lényege, hogy a fent említett rendezett, tiszta környezetben, szabályozottan és fegyelmezetten végzett munkát öt lépésben valósítjuk meg.

Ezen öt lépés japán megnevezéseinek első betűi adják az öt „S”-t.

Ezek a lépések a következők:

 1. Seiri: a szükségtelen tárgyak eltávolítása a munkaterületről, hogy ne zavarjanak a rendezett környezet kialakításában.
 2. Seiton: a szükséges tárgyak legcélszerűbb elrendezése annak érdekében, hogy könnyen elérhetők legyenek. A könnyű elérhetőség itt egyrészt azt jelenti, hogy a rendszeresen használt eszközök legyenek közel és használatuk a legkisebb fáradtsággal járjon, a ritkábban használt eszközök elérése pedig ne igényeljen időveszteséggel járó keresgetést.
 3. Seiso: a munkahely – gépek, eszközök, és a környezet – tisztántartása elsősorban az ott dolgozó munkatársak által. A termékek minőségét biztosító civilizált munkakörnyezet megvalósításán túl a Seisonak az a célja, hogy a munkatársak és az eszközök közötti szoros „kapcsolatot” alakítson ki azáltal, hogy a munkatársak személyesen törődnek munkaeszközeikkel. Ez a személyes törődés az eszközök állagmegóvását és maximális működőképességét tudja biztosítani.
 4. Seiketsu: az első három „S” során kialakított munkakörnyezet és a tisztaság fenntartása azáltal, hogy ezt az állapotot „szabványosítva”, azaz megfelelő dokumentációk által szabályozva megakadályozzuk a visszarendeződést.
 5. Shitsuke: a rend teljes körű megvalósítása nem csak a környezetet illetően, hanem a munkavégzés teljes keresztmetszetében. Jellemzője a fegyelmezett munka, a jó csapatszellem, a munkatársak közötti kiegyensúlyozott kapcsolatok.

Az 5S alkalmazása nagy lendületet ad a munka hatékonyságának növeléséhez mind a termelő-, mind az irodai területeken, azáltal, hogy

 • javítja a fegyelmet és a csapatszellemet
 • növeli a munkabiztonságot
 • növeli az eszközök kihasználtságát és élettartamát
 • javítja a helykihasználást
 • csökkenti a selejtet, az anyagveszteséget
 • csökkenti a munkaráfordítást, gördülékenyebbé teszi a munkát

Emellett az 5S növeli a vevők és ügyfelek bizalmát, és ezáltal is hozzájárul az eredményesség növeléséhez

Az 5S alkalmazása, különösen mielőtt egy ország kultúrájának részévé nem válik, elsősorban a termelő területeken jellemző. Elvei és haszna azonban hasonlóképpen jelentkezik az irodai környezetben is, még ha más hangsúlyokkal is. Célunk ezért, hogy az 5S módszereit bevezessük és ezáltal is növeljük ügyfeleink bizalmát, valamint a szervezetünkhöz tartozó vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások hatékonyságát.

További információért forduljon hozzánk!

2013.04.02.

További híreink

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Zöld rendszámmal közlekednek, és zéró emisszióval hirdetik őket, azonban az elektromos autóknak is van árnyoldala. A működéshez szükséges áram előállítása sokszor nem környezetbarát, a
Tovább olvasom >

Hőkamerákról bővebben

A hőkamera 1-100 mikron közötti hosszúhullámú infravörös sugárzást méri. Minden 0 K-nál melegebb test infratartományban elektromágneses sugárzást bocsát ki, minél melegebb annál többet, melyet a
Tovább olvasom >

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

A fejlesztett szoftverarchitektúra hibrid felhővel közösen használható bármely VIR költséghatékony, automatikusan skálázódó üzemeltetésére. Egy olyan hibridrendszer kerül kialakításra, amely a
Tovább olvasom >

Kiemelt hírek

Kötelező energetikai szakreferens igénybe vétele

Új nyomtatványok az energetikai auditáláshoz

GINOP-2.1.4-15 Vállalkozások bevonása az innovációs láncba

K+F+I tevékenység megítélése az SZTNH bírálataiban

Legfrissebb Hírek

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Hőkamerákról bővebben

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Hexoskin és Mass Suit by Juke Performance


Értesüljön ön is elsőkézből!

Amennyiben szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, iratkozzon fel email címe és neve segítségével! Feliratkozásával hozzájárul adatai kezeléséhez. Adatait harmadik félnek nem adjuk ki.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum