MOSAR (Method organized for a systematic analysis for risks)

A MOSAR módszer tíz lépésben végzendő teljes körű eljárásában az elemezendő rendszert kölcsönhatásban lévő alrendszerek sokaságaként szemléljük. Az elemezendő rendszer lehet bármilyen gép, folyamat, felszerelés, stb. A kutatás olyan eszközökkel együtt alkalmazva, mint pl. az FMEA, lehetővé teszi a veszélyes meghibásodások felismerését, és ez elvezet a baleseti forgatókönyvek kidolgozásához

A veszélyek, a veszélyhelyzetek és a veszélyes események azonosításához egy táblázatot használunk. További táblázatokat alkalmazunk a biztonsági intézkedések alkalmasságának kutatásához, a biztonsági intézkedések kölcsönös függőségének figyelembe vételéhez, a baleseti forgatókönyveknek a károsodás mértéke szerinti osztályozásához, a károsodás mértékének és azoknak a céloknak az összekapcsolásához, amelyeket a biztonsági intézkedésekkel el akarunk érni, valamint a műszaki és szervezési intézkedések teljesítési szintjének rögzítéséhez. Ezt követően a védőintézkedéseket logikai fákba rendezzük, és a fennmaradó kockázatokat egy megegyezés szerint kidolgozott elfogadási táblázat segítségével elemzzük.

2013.03.01.