Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok

Sajtószoba

Munkahelyi zaj

Nap, mint nap európai munkavállalók milliói vannak kitéve a munkahelyi zajnak és az azzal járó veszélyeknek. Bár a zaj legnyilvánvalóbban az iparban - például a gyáriparban és az építőiparban, - probléma, a legkülönfélébb egyéb munkakörnyezetekben is gondot jelenthet, a telefonos ügyfélszolgálati központoktól az iskolákig, a zenekari árkoktól a bárokig. Az európai munkavállalók közül minden ötödiknek a munkahelyen töltött idő legalább felében fel kell emelnie a hangját ahhoz, hogy mások meghallják, és 7 százalékuknak van munkához kötődő hallási zavara. A foglalkoztatási megbetegedések közül a leggyakrabban a zaj okozta halláskárosodásról számolnak be az EU-ban.

Mit értünk zajon?

A zaj nem kívánt hang, melynek erősségét (“hangosságát”) decibelben (dB) mérjük. A decibelskála logaritmikus, így a hangerősség három decibellel való növelése a zajszint megkétszereződését jelenti. A szokványos társalgás hangereje például 65 dB körül van, míg a kiabálás általában 80 dB körüli. A különbség csak 15 dB, de a kiabálás erőssége 30-szor nagyobb. Mivel az emberi fül érzékenysége a különböző frekvenciatartományokban eltérő, a zaj erősségét, intenzitását általában súlyozva, dB(A) mértékegységben fejezzük ki.

A zaj veszélyességét nem csak az erőssége határozza meg. Az expozíció időtartama is nagyon lényeges. Ennek figyelembevételére szolgál az időtartam szerint súlyozott átlagos hangerősség. A munkahelyi zaj esetében ez általában a nyolcórás munkanapon alapul.

 

 

 

 

Milyen problémákat okozhat a zaj?

Nem csak a túlzottan hangos zaj okozhat problémát a munkahelyen. A zaj kölcsönhatása más munkahelyi veszélyekkel fokozhatja a munkavállalókat érintő kockázatot, például az alábbi módon:

 • A figyelmeztető jelzések hangjának elfedésével növeli a balesetveszélyt;
 • Egyes vegyi anyagok jelenlétében tovább növeli a halláskárosodás veszélyét; vagy a munkához kötődő stressz kiváltó tényezőjeként léphet fel.
 • A zajos környezet többféle egészségügyi és baleseti kockázatot jelenthet a munkavállalókra nézve:
 • Halláskárosodás: A túl erős zaj károsítja a belső fül csigajáratában található szőrsejteket, ami halláskárosodáshoz vezet. „Sok országban a zaj okozta halláskárosodás az iparban előforduló leggyakoribb betegség” Becslések szerint a hallászavarokkal küzdők száma Európában meghaladja Franciaország népességét
 • Élettani hatások: Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a zajterhelés hatással van a szívre és érrendszerre, és katekolaminok felszabadulását, valamint a vérnyomás emelkedését eredményezi. A katekolaminok (köztük az epinefrin [adrenalin] szintjét a vérben a stresszel társítják.
 • Munkához kötődő stressz: A munkához kötődő stressz ritkán vezethető vissza egyetlen kiváltó okra, a legtöbb esetben több kockázati tényező egymásra hatásának a következménye. A munkahelyi zaj stresszkeltő tényező lehet, még egészen alacsony szinten is.
 • Nagyobb balesetveszély: A magas zajszint megnehezíti a munkavállalók számára a hallást és a kommunikációt, ezáltal megnövelve a balesetek előfordulásának valószínűségét. A munkához kapcsolódó stressz (amelynek a zaj az egyik tényezője lehet) hozzáadódhat ehhez a problémához.

 

Kiket veszélyeztet a zaj?

A zaj potenciális veszélyt jelent mindenkire, aki zajnak van kitéve. Minél magasabb a zajszint, és minél hosszabb az expozíció, annál nagyobb a zaj okozta károsodás veszélye. A gyáriparban és a bányászatban a munkavállalók 40%-a munkaideje több mint felét tölti jelentős szintű zajban. Az építőiparban ez az arány 35%, számos más ágazatban – így a mezőgazdaságban, közlekedésben és a hírközlésben – 20%. A zaj nem csupán a gyáriparban és más hagyományos iparágakban jelent gondot. A zajt a szolgáltatóipar ágazataiban, például az oktatásban, egészségügyben, a bárokban és éttermekben is problémaként ismerik el.

 • Egy óvodák zajszintjét vizsgáló felmérés szerint azok átlagos zajszintje meghaladja a 85 dB értéket
 • A Hattyúk tava egyik előadásán megmérték, hogy a karmester 88 dB hangerőnek volt kitéve
 • A teherautó-vezetőknek akár 89 dB zajszintet is el kell viselniük
 • Az éjszakai szórakozóhelyeken dolgozókra ható zajszint elérheti a 100 dB-t
 • Sertéstelepen 115 dB-es zajszintet mértek

 

A zaj csökkentése

A munkáltatókat jogszabály kötelezi arra, hogy védjék a munkavállalók egészségét a munkahelyi zajjal kapcsolatos veszélyektől.

 

 

Feladatuk:

 • Kockázatértékelés készítése – ebbe beletartozhat a zajszint mérése, de figyelembe kell venni minden, zaj okozta potenciális veszélyt (pl. a halláskárosodás mellett a balesetveszélyt is);
 • A kockázatértékelés alapján intézkedési program működtetése az alábbiak érdekében:
 • Ahol lehet, a zajok forrásának megszüntetése;
 • A zaj forrásnál történő csökkentése;
 • Az alkalmazottakat érintő zajhatások csökkentése a munka szervezésére és a munkahelyek kialakítására vonatkozó intézkedésekkel, ideértve a munkahely azon területeinek kijelölését és a belépés korlátozását, ahol a munkavállalók várhatóan 85 dB(A) értéket meghaladó zajszintnek vannak kitéve;
 • Végső megoldásként egyéni védőeszközök biztosítása az alkalmazottak számára;
 • Tájékoztatás, konzultáció és képzés biztosítása a munkavállalók számára a fennálló veszélyekre, a kisebb zajexpozícióval járó munkamódszerekre és a zajjal szemben védelmet nyújtó eszközök használatára vonatkozóan;
 • A veszélyek folyamatos figyelemmel kísérése, és a megelőző intézkedések felülvizsgálata – ez az egészségi állapot rendszeres ellenőrzését is magában foglalhatja.

 

Csonka Attila

forrás: EU-OSHA

2013.06.hó

 

2013.06.15.

További híreink

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Zöld rendszámmal közlekednek, és zéró emisszióval hirdetik őket, azonban az elektromos autóknak is van árnyoldala. A működéshez szükséges áram előállítása sokszor nem környezetbarát, a
Tovább olvasom >

Hőkamerákról bővebben

A hőkamera 1-100 mikron közötti hosszúhullámú infravörös sugárzást méri. Minden 0 K-nál melegebb test infratartományban elektromágneses sugárzást bocsát ki, minél melegebb annál többet, melyet a
Tovább olvasom >

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

A fejlesztett szoftverarchitektúra hibrid felhővel közösen használható bármely VIR költséghatékony, automatikusan skálázódó üzemeltetésére. Egy olyan hibridrendszer kerül kialakításra, amely a
Tovább olvasom >

Kiemelt hírek

Kötelező energetikai szakreferens igénybe vétele

Új nyomtatványok az energetikai auditáláshoz

GINOP-2.1.4-15 Vállalkozások bevonása az innovációs láncba

K+F+I tevékenység megítélése az SZTNH bírálataiban

Legfrissebb Hírek

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Hőkamerákról bővebben

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Hexoskin és Mass Suit by Juke Performance


Értesüljön ön is elsőkézből!

Amennyiben szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, iratkozzon fel email címe és neve segítségével! Feliratkozásával hozzájárul adatai kezeléséhez. Adatait harmadik félnek nem adjuk ki.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum