Napelemes bőrt fejlesztettek

A Glasgow-i Egyetem kutatói által kifejlesztett új eljárásnak köszönhetően beépített napelem szolgáltathatja a művégtagokon alkalmazott szintetikus bőr energiaszükségletét. A csapat korábban grafénből készült "elektronikus bőrt" fejlesztett ki kimondottan a művégtagokon való alkalmazás céljából. A most bejelentett új metódus pedig a grafén fizikai tulajdonságaira támaszkodva képes a napenergia hasznosítására és a "bőr" energiával való ellátására, mindezt beépített napelemek segítségével.

Az új bőr energiaigénye négyzetcentiméterenként 20 nanowatt, amit a piacon jelenleg elérhető fotovoltaikus cellák könnyedén teljesítik. A fejlesztés következő stádiumában a csapat tovább kívánja fejleszteni a rendszer energiaellátását, hogy az már a protézis mozgatásáért felelős motorok áramellátását is biztosíthassa, így a jövőben a művégtagok energiaellátása tökéletesen autonóm lehet.

Az egyetem szerint a kutatások elősegíthetik, hogy a végtagjukat elveszítők ismét megtapasztalhassák az érintés érzetét. Noha a tudósoknak még nem sikerült a természetes bőr funkcionalitását teljes mértékben produkáló szintetikus bőrt megalkotniuk, jelentős előrehaladást értek el. A prototípus már rendkívül finom nyomásérzékelésre alkalmas, aminek köszönhetően képes olyan lágy anyagok megragadására, amely más protézisek használói számára nagy kihívást jelenthet.

Címlapkép forrása: MTI/EPA, Friso Gentsch,University of Glasgow 2017.03.23.

CNBC

2017.04.08.