Ok-okozati (halszálka vagy Ishikawa) diagram

Az ok-okozati (halszálka) diagram készítését csoportmunkában végezzük, az elemzés alapelve az, hogy egy hiba, ami a munkahelyi balesethez vezetett, mindaddig előfordulhat, míg az összes okát meg nem ismerjük.

Kiváló eljárás munkabalesetek vagy csupán kvázibalesetek okainak feltérképezésére.

Célszerű a vizuális megjelenítés, többek között az összefüggések hierarchikus rendszerbe foglalása miatt is. Az okok lehetnek közvetlen okok, vagy a közvetlen okokat kiváltó okok. Gyakran alkalmazunk előzetesen kialakított besorolásokat 4M, 5M, 9M. Machine, Material, Method, Man + Management + Maintenence, Money, Millieu, Motivation.

A súlyos következményekkel járó munkahelyi balesetek kizárásában nem állapíthatunk meg százalékos toleranciaszintet (azaz két halálos baleset még elfogadható, három már nem?), hanem a teljes kizárásra kell törekednünk. Ezért fontos minden ilyen esetben a teljes felderítés, amelynek eszköze az Ishikawa diagram lehet.

2013.03.01.