Winkler Károly: Hibadiagnosztika a hidraulikai beszabályozás segítségével

A hidraulikai beszabályozás egyik igen fontos feladata a rendszerek mérhetővé, átláthatóvá tétele a biztonságos üzemeltetés, a rendszer- és hibadiagnosztika érdekében. Mely hidraulikai beszabályozó eszközök alkalmasak a térfogatáram mérésére? Miért kell a hidraulikai beszabályozást méréssel bizonyítani? Milyen lehetőségeket nyújtanak a beszabályozó szelepek a hibafeltárásra? A válaszokról bővebben az alábbi cikkben olvashatnak.

Kettős feladat

A fűtési és hűtési rendszerek hidraulikai beszabályozásának feladata kettős:

• egyfelől biztosítani a tervezett közvetítő közeg térfogatáramokat a rendszer berendezésein, szabályozó szelepein, illetve a rendszerhatárokon, és stabilizálni a nyomáskülönbséget a szabályozó szelepeken,
  • másfelől a térfogatáramok és nyomáskülönbségek mérésének biztosítása a hiba- és rendszerdiagnosztika elvégzéséhez.

A mérés szerinti beszabályozás és a beszabályozás mérés szerinti ellenőrzése két különböző fogalom. Míg az első egy beszabályozási módszer része, addig a második a beszabályozás módszerétől független szolgáltatás. A beszabályozás egyik igen fontos feladta, hogy a módszertől függetlenül, a beszabályozás helyességét méréssel bizonyítani tudja, illetve segítségével a rendszer hidraulikai hibafeltárását – mérés alapján – könnyen el lehessen végezni. Amennyiben a hidraulikai beszabályozás nem biztosítja a rendszer mérhetőségét, úgy az csak részben teljesíti feladatát.

Térfogatáram mérés

Mely hidraulikai beszabályozó eszközök alkalmasak a térfogatáram mérésére? A BSRIA Commissioning Water Systems című, 2/89.3 számú Application Guide kiadványa szerint térfogatáram mérésre a mérőperemek és a statikus beszabályozó szelepek alkalmasak. A dinamikus térfogatáram-beszabályozó szelepeken hiába vannak nyomáskülönbség-mérő pontok elhelyezve, térfogatáram mérésre csak mérőperem használatával együtt alkalmasak, mivel a szelep egy külső állítóműtől függetlenül mozgó szeleptányért tartalmaz.

Miért kell a hidraulikai beszabályozást méréssel bizonyítani?

Többek között azért, mert igen ritkán fordul elő, hogy egy rendszer hidraulikai beszabályozása a beépített beszabályozó szelepek vagy a választott módszer hibája miatt hiúsul meg. Annál gyakoribb a szűrő eltömődés, a hibás villamos szabályozószelep-bekötés vagy más rendszerhiba miatt bekövetkezett nem megfelelő hidraulikai beszabályozás. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a hidraulikai beszabályozás elvégzését követően beszabályozási jegyzőkönyv készüljön, amellyel bizonyítani lehet a beszabályozás helyességét, illetve az esetleges hibák megoldására javaslat szülessen. A beszabályozási jegyzőkönyv biztonságot nyújt a tervezőnek, a kivitelezőnek, az üzemeltetőnek és a beruházó műszaki ellenőrének egyaránt.

2013.06.05.