Üdvözöljük a Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft weboldalán!
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Állásajánlatok

Sajtószoba

Zöld ipari innováció az akkumulátor-fejlesztésben

Az Solver Unio Kft. a Norvég Finanszírozási Mechanizmus „Zöld ipari innováció” programjában pályázatával támogatást nyert az „Akkumulátorregenerációs és -optimalizációs eljárás fejlesztése” című fejlesztési projektjéhez, amely fejlesztés a HU09-0099-A1-2016 azonosítószámú támogatási szerződésben foglaltak szerint 2016. május 1. és 2017. április 30. között kerül megvalósításra.

A projekt elsődleges célja az ólom-savas akkumulátorok élettartamának (ciklusidejének) meghosszabbítása és ezzel a veszélyes anyagok okozta környezetterhelés csökkentése.

A leginkább a szünetmentes tápegységekként valamint a villamos meghajtású járművekben használt ólom-savas akkumulátorok várható üzemideje (ciklusideje) a legtöbb esetben a gyártók által megadott névleges üzemidőnél lényegesen rövidebb, melynek oka a nem megfelelő üzemeltetés, karbantartás és töltési eljárás. Ezen akkumulátorok azonban az általános várható üzemidőnél hosszabb távon is képesek a megfelelő működésre -közelítve a gyártói névleges üzemidőt - amennyiben a töltési-merítési eljárás, a karbantartás és a környezeti tényezők az élettartam során optimálisak.

Fejlesztésünk egy olyan szerver alapú, töltés- és üzemeltetés-felügyeleti mikromenenedzsment szabályozó rendszertechnológia és eljárásrend (BMMR) létrehozása, amely az akkumulátorok üzemeltetését a pillanatnyi állapotuk figyelembevételével valamint számos lényeges környezeti tényezővel együtt optimalizálja, minderről realtime adtszolgáltatást nyújtva a felhasználónak. A BMMR így alkalmas arra is, hogy a környezetvédelem fontosságát szem előtt tartva, zöldipari innovációként jelenjen meg a piacon.

A BMMR technológia eszköz két fő területen képes akkumulátorok élettartamának meghosszabbítására.

  • A fejlesztett technológiával a jelentős szünetmenetes kapacitással rendelkező vállalatok (távközlés, erőművek, bankok) és közintézmények (kórházak) a már meglévő akkumulátorok és azok környezeti paramétereit realtime monitoringozva valamint a szükséges beavatkozásokat automatizált módon elvégezve optimális működést biztosíthatnak a szünetmentes tápegységeik számára.
  • Fejlesztésünk eredményének másik felhasználói köre a villamos meghajtású járműveket (targoncák, villamos hajtású személy és teherszállító járművek) alkalmazó szervezetek. E felhasználók a BMMR technológia révén képesek a járműakkumulátoraik használati módját és töltöttségi állapotát realtime felügyelni, vagy épp az állapothoz optimálisan illeszthető töltési mechanizmust alkalmazni, ezzel akár 20%-kal is növelve az akkumulátorok élettartamát.

Mindkét esetben fejlesztésünk kulcseleme a szerver és eszközoldali realtime diagnosztika, automatizált vezérlő beavatkozás és regeneráció lehetősége.

Az ólom-savas akkumulátorok környezetterhelési potenciálja igen magas. Életcikluselemzések szerint az akkumulátorok életciklusuk minden fázisában jelentős terhelést rónak környezetükre, a már üzemképtelen akkumulátorok szelektív begyűjtése és újrahasznosítása is csak csökkenti e problémát, így környezetvédelmi szempontból kiemelkedő fontosságú az optimális használat elérésével az élettartam növelése, a keletkező hulladékmennyiség csökkentése.

Az akkumulátorok optimális felügyeletével csökken a villamos energia felhasználás, a kiesett üzemórák száma.

A fejlesztési projekt környezetvédelmi jelentősége ennélfogva az ólom-savas akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása révén kiemelkedő, emellett pedig a beszerzésük kapcsán keletkező költségek csökkentését is elősegítheti az azokat alkalmazó szervezetek számára.

Solver Unio Fejlesztési Tanácsadó Kft.  2017.04.05.

2017.04.06.

További híreink

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Zöld rendszámmal közlekednek, és zéró emisszióval hirdetik őket, azonban az elektromos autóknak is van árnyoldala. A működéshez szükséges áram előállítása sokszor nem környezetbarát, a
Tovább olvasom >

Hőkamerákról bővebben

A hőkamera 1-100 mikron közötti hosszúhullámú infravörös sugárzást méri. Minden 0 K-nál melegebb test infratartományban elektromágneses sugárzást bocsát ki, minél melegebb annál többet, melyet a
Tovább olvasom >

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

A fejlesztett szoftverarchitektúra hibrid felhővel közösen használható bármely VIR költséghatékony, automatikusan skálázódó üzemeltetésére. Egy olyan hibridrendszer kerül kialakításra, amely a
Tovább olvasom >

Kiemelt hírek

Kötelező energetikai szakreferens igénybe vétele

Új nyomtatványok az energetikai auditáláshoz

GINOP-2.1.4-15 Vállalkozások bevonása az innovációs láncba

K+F+I tevékenység megítélése az SZTNH bírálataiban

Legfrissebb Hírek

Elektromos hajtás és környezeti hasznosságuk

Hőkamerákról bővebben

Syb rendszer fejlesztése skálázható, szolgáltató független hibrid felhő megoldással

Hexoskin és Mass Suit by Juke Performance


Értesüljön ön is elsőkézből!

Amennyiben szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, iratkozzon fel email címe és neve segítségével! Feliratkozásával hozzájárul adatai kezeléséhez. Adatait harmadik félnek nem adjuk ki.

SolverUnio Kft. Minden jog fenntartva!
Honlaptérkép     Adatvédelem     Impresszum