A kovászos kenyér fő hozzávalója a kovász, az évszázadok során eredetileg minden kenyér kovásszal készült, azonban az utóbbi néhány évtizedben elterjedt az élesztő használata, ami növelte a kenyérsütés termelékenységét és olcsóvá tette a kenyér előállítását.
Kovászos kenyeret mára főként hobbipékek, valamint kis pékségek sütnek, amihez a kovászt hagyományos módon egy keverőedényben állítják elő. A vadkovásznak két fő összetevője van, a liszt és a víz. A lisztben, vízben és a levegőben lévő baktériumok segítségével áll elő a kovász. Valójában liszt és víz fermentációjából a lisztben és a levegőben természetes módon jelen levő élesztőgombáknak köszönhetően áll elő.
A nagy történelmi múlt ellenére a tudományos világ érdeklődését csak az utóbbi 30 évben keltette fel igazán, ugyanis számos pozitív hatást gyakorol az egészségre. Az egészségtudatos táplálkozás iránt jelentősen megnőtt a fogyasztói igény, nincs ez másként a kovásszal készült, eredetileg kézműves módszerekkel előállított termékekkel sem. Azonban a kovászos termékek iránt megnövekedett fogyasztói igényekre nincsenek felkészülve a kis pékségek, ennek köszönhetően szükség van bizonyos szintű automatizálásra.
A Gamma Analcont Kft. projektjének célja egy automata vadkovász gyártó gép fejlesztése, ami helyettesíti az erőforrásigényes kézi termelési folyamatot egy automata géppel. Jelen projekt során megvalósuló gép egyedülálló lesz, ugyanis nem létezik még egy ilyen automatizáltsági szinten lévő gép a piacon. A jelenleg elérhető gépek starterkultúrával készítenek kovászt, szemben a jelen projekt során megvalósuló géppel, ami a vadkovászt starter kultúra nélkül, automatizált körülmények között állítja elő, ezzel javítva a gyártási folyamat termelékenységét és hatékonyságát költséghatékony módon a kovász minőségi paramétereinek romlása nélkül. Projektünk során elsősorban a kis pékségeket célozzuk meg, a vadkovászgyártó gép műszaki specifikációt ennek megfelelően dolgozzuk ki.
"A kenyérsütés művészet, amely türelmet és szeretetet igényel.