Welcome at SolverUnio Ltd !
+36 1 2200 661
solverunio@solvergroup.hu
Divisions:  Research Technology
Technology

Kül és beltéri burkolati rendszer fejlesztése

Az Axill Építőipari és Ingatlanforgalmazó Kft. fejlesztési támogatást nyert el egészségbarát és környezetbarát kültéri vinil padlóburkolati és beltéri vinil falburkolati rendszer fejlesztésére. A projekt célja, hogy anyagkutatással és kísérleti fejlesztési tevékenységgel olyan PVC alapú kompozit terméket állítsunk elő, amely a humán egészségre káros ftalát adalékanyagot nem tartalmaz.

A Solver Unio Kft projektben vállalt feladata a vonatkozó szabványok és építőipari standardok elemzése, szekunder piackutatás, és compliance kutatás. Továbbá helyzetelemzést készítünk a műanyag hulladék hasznosítási eljárások, újrahasznosítási lehetőségek, és a lehetséges alapanyagok kutatása kapcsán, különös tekintettel az extrudált termékekre. A multilayer padló- és falburkolat rendszer rétegei közül a PVC és CaCO3 fő összetevőkből előálló kompozit hordozóréteg és az LVT ragasztásához alkalmas ragasztóanyag kiválasztását, illetve fejlesztését végezzük.

A fejlesztés célja, hogy anyagkutatás és kísérleti fejlesztési tevékenységgel egy, az európai piacon nem létező, PVC alapú kompozit kültéri padlóburkoló terméket állítsunk elő. A termék előállítását kalcium-karbonát és polivinil-klorid (PVC) alapanyagok, valamint egyéb segéd- és adalékanyagok kísérleti kombinációin keresztül elért, végső kültéri LVT (Luxury Vinyl Tile) receptúra alapján valósítjuk meg. A kifejlesztett, jelentős K+F tudáson alapuló késztermék mindenképpen unikális nem csak a hazai, de nemzetközi iparági szereplők termékpalettája között is, amely a kültéri padlóburkolat anyagtudományi és műszaki fejlesztéseinek köszönhető. Jelenlegi LVT-ket kifejezetten tiltják kültéri használatra, mert a csapadék, közvetlen napfény és extrém hőingadozást nem bírják. Az új, piacosítható termék megkülönböztető tulajdonságai többek között a könnyű súlya, rugalmas kültéri vinil alapú kivitelben, mely a speciális, egyedileg fejlesztendő bepattanó kötéses technológiájának köszönhetően egyszerűen lerakható és felszedhető, hőingadozás, csapadék és napfény álló.

A vinil a XXI. század egyik rendkívül értékes műanyaga, melyet beltéri burkolatként tartanak számon, bár a nemzetközi szakirodalom néhány USA-beli kültéri padlóburkolatként történő felhasználási kísérletről tesz említést. Számtalan felhasználási formája létezik, remek alternatívája a laminált vagy fa padlónak és a hidegburkolatoknak is. A fa-műanyag kompozitokkal (WPC-vel) ellentétben előnye, hogy már anyagában is tejes mértékben vízzáró, ezért valós alternatívát kínál a medencék körüli kültéri burkolási célú felhasználás során. A vinil további felhasználási előnye, hogy rendkívül karcálló, nagyon könnyű tisztán tartani és antibakteriális.

A projekt során feloldandó tudományos bizonytalanság:

A fejlesztés során egy olyan LVT, kalcium-karbonát, valamint egyéb adalékanyagok hozzáadásával előállított kültéri burkolóalapanyag receptúrát alakítunk ki, amely megfelel a kor építőipari elvárásainak, az egészségügyi követelményeknek, valamint a jövő kilátásait szem előtt tartó fenntarthatósági kritériumoknak. Emellett megtervezzük és kialakítjuk a receptúrákhoz illesztett gyártástechnológiát, valamint a hatékony és számos paraméter mentén optimalizálható, gyártásba illesztett ipari automatizálást.  

A fejlesztés anyagtudományi, illetve műszaki perspektívából nézve is kiemelkedő újításnak számít, ugyanis kültéri viszonyok között a burkolatnak egészen más kritériumoknak kell megfelelnie, mint a napjainkban kizárólag beltéren használatos LVT burkolóanyagnak. A bepattanó kötések lehetővé teszik a burkolat egyszerű lerakását, mely az egyedi illesztésnek köszönhetően vízzáró tulajdonságú, és egyben megakadályozza az elemek egymástól való eltávolodását. A kifejlesztendő, automatizált gyártósor szenzor rendszere pedig képes lesz a kültéri, vinil alapú padlóburkoló lapok bepattanó kötéses rendszerének gyártás közbeni online optikai minőség ellenőrzésére.

A fejlesztés alapja: A PVC és a szerves, illetve szervetlen töltőanyagok ötvözése a műanyagiparban nem ismeretlen, ma már számos vállalat foglalkozik polimerek és pl. ipari farost (angolul, Wood Plastic Composite-WPC) felhasználásával készült kompozitok előállításával. A piacon kapható WPC természetes fából készült rostokból, polimerekből, kapcsolószerek és stabilizátorok százalékos arányából áll. A WPC azonban robosztus, nagy szilárdságú, és ridegsége okán kevéssé hajlékony. Míg a WPC méretstabilitása 1%, addig az LVT kompozit esetében előzetes számításaink szerint ez az érték ennek töredéke, 0,02% a speciális, bepattanó kötéses kialakításának köszönhetően. Mindezek alapján megalapozottan állítható, hogy a projekt keretén belül kifejlesztendő kalcium-karbonátos LVT kompozit egy olyan rugalmas és könnyű, kültéri burkolat lehet, amely nem csupán padló-, hanem megfelelően merev fali burkolatként is megállja a helyét.

A kültéri terek, mint például a teraszok és a kertek, olyan környezetek, amelyek az időjárási viszonyok miatt intenzív kopásnak vannak kitéve. Annak biztosítása, hogy vizuálisan vonzó és tartós anyagokat használjunk, lehetővé teszi, hogy a kültéri környezetet élvezzük anélkül, hogy túlságosan aggódnánk a karbantartásuk miatt.

A fejlesztésünk tudományos kihívása anyagtudományi, míg a műszaki megoldások az automatizálással összefüggő megoldandó problémákra koncentrál.

A kalcium-karbonát és a polivinil-klorid alapanyagok alkotta kompozit egy olyan anyag, amely ötvözi a kalcium-karbonát és a modern műanyagok kedvező rugalmas és szilárdsági tulajdonságait. Az eddig bevált gyártástechnológiákon túllépve, célunk a kalcium-karbonát műanyag hordozóanyagba integrálása, amellyel egyrészt az időjárási viszontagságoknak, másrészt a fokozott igénybevételnek való ellenállást kívánjuk megvalósítani.

Az LVT hagyományos beltéri felhasználása igen elterjedt, alapanyaga tiszta PVC. Tekintettel arra, hogy célunk az LVT  kültéri felhasználásának meghonosítása, ezért a fejlesztés során jelentős anyagtudományi kihívás a műanyagból előállított LVT és a kalcium-karbonát kombinálása, a megfelelő kompozit arányok megtalálása, valamint ezen túlmenően olyan adalék és segédanyagok alkalmazása, amelyeknek köszönhetően  a beltéri LVT puhasága és rugalmassága ötvözhető a kalcium-karbonát kedvező mechanikai tulajdonságaival, és kifejezetten ellenálló a környezetkárosító hatásokkal (UV sugárzás, savas eső) szemben.

Az anyagtudományi kísérletek során kialakított alap kompozit receptúra lesz a multilayer (többrétegű) padlóburkolat rendszer lelke. A rendszer további elemei, mint a koptató réteg kialakítása, valamint a rendszer mozgását, csavarodását és púpozódását gátló hordozó vagy „balance réteg” megalkotása már a műszaki fejlesztés folyamatába integrálhatók. Az így előállított kültéri kalcium-karbonátos LVT burkolat rendszer jóval tartósabb a beltéri burkolóanyagnál, a kültéri konkurens burkolatokkal összehasonlítva felülete nem szálkásodik, nincs szükség utólagos megmunkálásra, nem igényel felületkezelést, vízálló és csúszásmentes, a kalcium-karbonátnak köszönhetően magas a kopásállósága, nem korhad, tetszőlegesen méretre vágható, szegelhető. A kalcium-karbonátos LVT műanyag kompozit előállításban létrejövő anyagtudományi előrelépés eredményeként know-how keletkezik, amely egyrészt maga a receptúra, másrészt a kalcium-karbonátos LVT, mint kültéri burkolat gyártástechnológiájának megalkotását jelenti. Az LVT kompozit receptúrákkal folytatott kísérleti eredményeinket, azok tudományos újszerűsége okán a tudományos világ rendelkezésére bocsátjuk.

SolverUnio Kft. All Rights reserved     Adatvédelem     Impressum